Snoeischaren: uitleg over alle verschillende soorten

1 maart 2021
4 min leestijd

Jij wil natuurlijk dat je planten zo goed mogelijk groeien en bloeien én je wil dat je tuin netjes blijft. Het is daarom belangrijk om je planten te snoeien. Voor een tuinierder kan daarom de snoeischaar natuurlijk niet ontbreken. In deze blog gaan we bespreken welke verschillende soorten er allemaal zijn. Het is immers zo dat je niet voor elke plant dezelfde snoeischaar kunt gebruiken. 

Dit zijn de verschillende soorten snoeischaren:

 • Handsnoeischaar (voor takken tot 24 mm)
 • Takkensnoeischaar (voor takken vanaf 25 mm)
 • Heggenschaar (voor heggen)
 • Buxesschaar (voor buxussen)
 • Bloemenschaar (voor takken tot 8 mm,  bijvoorbeeld het uitknippen van rozen of wegknippen van uitgebloeide bloemen)
 • Snoeizaag (voor dikke takken van bomen)

Ben je benieuwd naar meer informatie over bovengenoemde snoeischaren, dan raden wij je aan om vooral nog even verder te lezen. We leggen namelijk uit waarvoor je de snoeischaren gebruikt, wat de eigenschappen zijn en waar je deze kunt kopen. Wat ook aan bod komt in deze blog is het verschil tussen elektrisch snoeien en met de hand snoeien. Tot slot leggen we ook uit waarom je jouw snoeischaren moet schoonmaken, ontsmetten en op moet bergen. 

De handsnoeischaar

Een van de meest gebruikte snoeischaren in de tuin is de handsnoeischaar. Dit type gebruik je met een hand en gebruik je om niet te dikke takken mee te snoeien (gemiddeld 24mm). Dit type komt in drie verschillende soorten, namelijk: 

 • Aambeeldsnoeischaar
 • Schaar snoeischaar of papagaaibek
 • Trapssnoeischaar

Aambeeldsnoeischaar
Het aambeeldsnoeischaar heeft één snijvlak en één stomp vlak. De naam van dit type heeft zich te danken aan het stompe vlak, dit wordt namelijk ook wel het aambeeld genoemd. Bij het snoeien van de plant leg je het aambeeld tegen de tak aan wat zorgt voor goede houvast. De tak wordt door het snijvlak vervolgens afgesneden. Het nadeel is dat er maar met één kant gesneden wordt. Hierdoor moet je meer kracht zetten om de tak af te snijden. 

Schaar snoeischaar of papegaaibek
Dit type heeft twee snijvlakken net zoals een normale keukenschaar dat heeft. De naam papegaaibek komt doordat dit type lijkt op de snavel van een papegaai. Bij het snoeien van de tak schuiven de twee scharen langs elkaar heen. Doordat er van beide kanten een snede wordt gemaakt is het werk lichter dan bij een aambeeldsnoeischaar. Met dit type kun je nauwkeuriger snoeien dan met een aambeeldsnoeischaar. Hierdoor is het uiterst geschikt voor jonge, levende takken en twijgen. 

Trapssnoeischaar
De trapssnoeischaar wordt ook wel de 3 of 4-fase snoeischaar genoemd. Dit type heeft één stomp vlak en één snijvlak. Het werken met dit type is minder zwaar voor je handen omdat je een tak in 3 of 4 fase afsnijdt. Met name als je veel snoeiwerk moet verrichten zal je kracht in je handen naarmate van tijd minder worden bij het gebruik van een aambeeldsnoeischaar. Bij een aambeeldsnoeischaar moet je namelijk de tak in één keer doorsnijden wat meer kracht kost. 

Takkensnoeischaar

In tegenstelling tot een handsnoeischaar gebruik je de takkensnoeischaar met twee handen. Dit met name omdat je dikkere, sterkere takken snoeit. Dit type is voorzien van lange handvatten die zorgen voor een hefboomeffect. Hoe langer de handvatten hoe gemakkelijker het is om een tak te snoeien. De meeste takkensnoeischaren zijn voorzien van een papegaaienbek wat betekent dat deze twee snijvlakken heeft. 

Gelukkig zijn er ook takkensnoeischren die voorzien met uitschuifbare handvatten (telescopische handvatten). Hiermee kun je gemakkelijk takken waar je moeilijk bij kunt snoeien. Daarom wordt dit type veel gebruikt voor het snoeien van takken in bomen. Je hebt hiervoor namelijk geen ladder nodig. 

Heggenschaar

De naam van dit type zegt meteen waarvoor je deze gebruikt, namelijk het snoeien van heggen. Veel mensen kiezen ervoor om een elektrische variant te nemen. Dit heeft twee redenen:

 1. Het snoeien van heggen is veel werk, door elektrisch te snoeien gaat het vele malen sneller
 2. Het snoeien van heggen is precisiewerk,  door elektrisch te snoeien kun je nauwkeuriger te werk gaan

Wat opvalt bij de normale variant en de elektrische variant is het snijgedeelte. Deze is in tegenstelling tot de eerder genoemde types een stuk langer. De reden hiervoor is dat je grotere delen in een keer kunt snoeien. Het gemiddelde werkvlak van een elektrische variant is 45 cm, de normale variant heeft een werkvlak van gemiddeld 25 cm. 

Buxesschaar

Ook de naam van de buxusschaar verklapt meteen waarvoor deze bedoeld is, namelijk het snoeien van je buxussen. Een buxus komt pas echt goed tot zijn recht als die heel precies gesnoeid is.

Zowel handmatige als elektrische scharen zijn te verkrijgen. De handmatige kent twee verschillende types. Het ene type bedien je met één hand waar je het andere type met twee handen bediend. 

Tip

Met het type dat je gebruikt met een hand kun je kleine oneffenheden wegwerken en net wat subtieler werken. Ga hier echter niet de hele buxus mee knippen aangezien je dan wel erg lang bezig bent.

De elektrische varianten gebruik je met één hand en vergt wel enige oefening. Degene die op accu werken gaan tussen de 30 minuten en 90 minuten mee.

Bloemenschaar

Een bloemenschaar gebruik je met name voor het knippen van bloemen, het uitknippen van rozen, krenten en druiven en uitgebloeide bloemen van bijvoorbeeld geraniums. In tegenstelling tot de normale snoeischaar gebruik je de bloemenschaar voor dunne takken. Gemiddeld kan een bloemenschaar takken knippen van rond de 8 mm. 

Snoeizaag

De snoeizaag gebruik je voor dikkere takken waar je met een snoeischaar niet doorheen komt. Met name voor bomen zul je deze moeten gebruiken. Gemiddeld heeft een snoeizaag een blad van 30 cm en is deze voorzien van grove tanden. De tanden zijn groter en staan verder uit elkaar dan bij een normale zaag. Dit omdat je anders niet door de dikke takken heen kunt komen. 

De snoeizaag komt in verschillende soorten varianten. Zo heb je de inklapbare zagen, zagen met een gebogen blad (voor een trekkende beweging) en zagen met een beugel.

Let op!

Kijk goed naar de hoogte van de beugel als je dikke takken moet zagen. Het kan zijn dat de tak te dik is voor de hoogte van de beugel.

Waar kun je het beste een snoeischaar kopen?

Wanneer je opzoek bent naar een van de bovengenoemde snoeischaren kun je hiervoor bij verschillende winkels terecht. De meeste tuinspeciaalzaken en doe-het-zelf zaken bieden de meeste types aan. Het voordeel van hier je aankoop doen is dat je zelf de kwaliteit kunt beoordelen. Daarnaast zijn er regelmatig mooie aanbiedingen waardoor je een stuk goedkoper uit zult zijn. 

Online heb je het grootste aanbod en de grootste prijsverschillen. In een online webshop is er altijd wel een aanbieding te vinden. Tevens zijn de producten scherper geprijsd in verband met de grote concurrentie tussen de webshops. Je hoeft er niet voor de deur uit wat een voordeel is. Zelf kijken wij altijd naar de reviews die gegevens zijn door andere kopers. Dit geeft een goed beeld van de kwaliteit van het product. 

Elektrisch snoeien of met de hand snoeien?

Met name heggenscharen en buxusscharen zijn er in een elektrische variant. Veel mensen kiezen hiervoor omdat elektrisch snoeien een stuk sneller gaat en minder krachtinspanning kost. 

Let op!

Je weet het waarschijnlijk wel maar we willen je er toch op attenderen. Wanneer je met een bedrade snoeischaar werkt moet je er altijd voor zorgen dat het draad over je schouder valt. Hiermee voorkom je dat je door je eigen draad knipt.

Je kunt natuurlijk de klus ook gewoon met de hand doen. Het voor- maar ook meteen het nadeel is dat je lichamelijke inspanning levert. Het is gezond om actief bezig te zijn. Moet je echter veel van hetzelfde werk verrichten dan kun je lichamelijke klachten krijgen. Het is daarom goed om voldoende pauze te nemen en afwisselend werk te doen. Meer hierover vind je in onze blog Hoe kun je tuinieren zonder lichamelijke klachten te krijgen.

Schoonmaken, ontsmetten en opbergen van je snoeischaren

Het is belangrijk om je snoeischaren goed schoon te maken en te ontsmetten. Door je snoeischaren goed schoon te maken zorg je dat de messen scherp blijven. Daarnaast is het belangrijk om je snoeischaren te ontsmetten. Hiermee voorkom je dat je planten ziek kunnen worden. Wil je hier meer informatie over en wil je weten hoe je jouw tuingereedschap het beste kunt ontsmetten? Lees dan onze blog Hoe moet je tuingereedschap ontsmetten. 

Conclusie

Je weet nu welke verschillende soorten types er allemaal zijn. Een handsnoeischaar zul je zeker moeten aanschaffen als je wil dat je planten goed blijven groeien en gezond blijven. Alle andere snoeischaren zijn niet noodzakelijk.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen