Tuingereedschap opbergen (8 handige manieren)

19 juni 2022
min leestijd

Nadat je klaar bent met tuinieren wil je al het gereedschap wat je daarvoor hebt gebruikt kunnen opbergen. Hierdoor blijft er niets liggen en kan je optimaal genieten van je tuin én van de klus die je hebt geklaard. In deze blog leggen we uit op welke handige manieren je dit kan doen. 

Manieren van opbergen tuingereedschap:

  • Opbergen in een opbergbox
  • Opbergen in een tuinkast
  • Opbergen in speciale opbergvakken
  • Opbergen in een gereedschapsrek
  • Ophangen aan ophangbord (pegboard)
  • Ophangen aan speciaal ophangsysteem
  • Ophangen aan oude plank met spijkers (DIY)
  • Ophangen aan een stang met haken (DIY)

Bovenstaande oplossingen kun je plaatsen in je tuinhuisje, garage, schuurtje of bijkeuken. Een tuinkast kan je in de tuin neerzetten. Hierin kun je de andere oplossingen ook monteren.

Wanneer je verder leest geven we meer informatie over de verschillende opbergmethodes. Ook leggen we onder andere uit waarom je tuingereedschap moet opbergen en hoe je het beste de tuinslang kan opbergen. 

Meer uitleg over de verschillende manieren om tuingereedschap op te bergen

Opbergen in een opbergbox
Deze manier is erg handig met name als je in de tuin geen tuinhuis, schuurtje of garage hebt. Een opbergbox is te verkrijgen in verschillende formaten. Denk bijvoorbeeld aan varianten met een inhoud van 200, 300, 400 en zelfs 550 liter. Hierdoor is er voor elke tuin wel een geschikt formaat. De opbergboxen zijn veelal gemaakt van plastic en te verkrijgen in verschillende kleuren. Groot voordeel is dat deze het gehele jaar buiten kunnen staan. Hierdoor worden jouw spullen beschermd tegen alle verschillende weerselementen. 

Opbergen in een tuinkast
Een tuinkast is handig als je geen tuinhuis, schuurtje, garage of bijkeuken hebt. Deze zijn meestal gemaakt van hout maar zijn er ook in kunststof. Hij bestaat in veel verschillende formaten waardoor er voor elke tuin wel een geschikte variant bestaat. Je kunt hier gemakkelijk gereedschap neerzetten zoals een schep, schoffel en hark. Je kunt er opbergboxen in plaatsen maar ook een ophangsysteem aan de wand maken voor bijvoorbeeld klein gereedschap als een handschep en snoeischaar. 

Opbergen in speciale opbergboxen
Een makkelijke manier om tuingereedschap op te bergen is met behulp van opbergboxen. Een groot voordeel is dat je de opbergboxen gemakkelijk op elkaar kan stapelen. Als je later meer tuingereedschap krijgt kan je er nieuwe opbergboxen bijkopen en deze eenvoudig bovenop de andere stapelen. 

Opbergen in in een tuingereedschaphouder
Er zijn speciale gereedschapsrekken om al je tuingereedschap georganiseerd bij elkaar te houden. Je kan deze aan de muur bevestigen of gewoon op de grond zetten. Een voordeel is dat deze niet veel ruimte in beslag nemen. Zet of hang deze in je schuur, garage of andere opslagplaats. 

Ophangen aan ophangbord (pegboard)
Een ophangbord wat ook wel een pegboard wordt genoemd bevestig je eenvoudig aan de muur. Het maakt daarbij niet uit of de muur van steen of hout is. Wat extra fijn is aan een ophangbord is dat je heel snel iets kan pakken wat je nodig hebt en daarbij niet lang hoeft te zoeken. Als je ophangbord vol hangt kan je gewoon een nieuw bord kopen en deze ernaast, onder of boven plaatsen.

Ophangen met een speciaal ophangsysteem
Een ophangsysteem is snel en eenvoudig op te hangen aan de muur van je schuur, garage, tuinhuis, bijkeuken of je tuinkast. Hierbij heb je de mogelijkheid om gereedschap zoals een bezem of hark op te hangen door deze vast te klemmen. Kleiner gereedschap kan met behulp van haken worden opgehangen. Al je tuingereedschap hangt compact bij elkaar waardoor je iets binnen no-time gevonden hebt. 

Ophangen aan oude plank met spijkers (DIY)
Beschik je nog over een oude plank dan kan je deze een tweede leven geven. Bevestig deze aan de muur en sla hier vervolgens spijkers in. Aan de spijkers hang je vervolgens de verschillende gereedschappen. Deze oplossing is goedkoop maar ook nog eens goed voor het milieu. 

Ophangen aan een stang met haken (DIY)
Je kan zelf een stang monteren aan twee muren die tegenover elkaar staan in je schuur, garage, tuinhuis of tuinkast. Aan de stang hang je haken waaraan je vervolgens het gereedschap ophangt. Dit is vooral een erg goedkope maar ook effectieve oplossing. 

Hoe kun je het beste de tuinslang opruimen

We weten nu op welke manieren je het beste je tuingereedschap kunt opbergen. Maar hoe zit het met de tuinslang? Ook deze is gelukkig eenvoudig op te bergen:

Tuinslang met haspel
Veel tuinslangen zijn te verkrijgen met een haspel. Na gebruik rol je de slang om de haspel en zet je deze bijvoorbeeld in je schuur of garage. Laat deze in de winter niet buiten staan aangezien het rubber anders gaat scheuren. 

Tuinslanghouder
Een tuinslanghouder kun je op verschillende plekken bevestigen. Het makkelijkste is als je deze dicht bij de buitenkraan bevestigd. Dit kan aan de muur van je huis maar ook aan de schuur, garage of schutting.

Tip
Wanneer je geen buitenkraan hebt kun je de tuinslang aansluiten op je keukenkraan. Hiervoor heb je speciale adapters die dit mogelijk maken. Meer hierover vind je in onze blog Hoe sluit ik mijn tuinslang aan op de keukenkraan.

Waarom tuingereedschap opbergen

Je tuingereedschap opbergen doe je om verschillende redenen:

Het gaat langer mee
Wanneer je schep, hark, schoffel en ander gereedschap altijd buiten ligt zal het sneller beschadigen. Door alle verschillende weersomstandigheden die we kennen kan dit snel gaan. Het ijzer van een schep kan bijvoorbeeld gaan roesten als het nat wordt en het houten handvat van je schoffel kan splijten door de vrieskou. Door je tuingereedschap goed op te bergen kan je er langer plezier aan beleven én scheelt je dit in de portemonnee. 

Veilige tuin
Wanneer je een veilige tuin wil moet je het tuingereedschap niet in de tuin laten liggen. Veel verschillende gereedschappen hebben namelijke scherpe punten zoals een snoeischaar, heggenschaar en hark. Zowel mensen als dieren kunnen zich hier lelijk aan verwonden als ze hier per ongeluk op gaan staan.

Je weet het weer gemakkelijk terug te vinden
Je wil gaan tuinieren maar je bent eerst veel kostbare tijd kwijt aan het zoeken van de juiste spullen? Dit kan enorm frustrerend en demotiverend zijn. Wanneer je al het gereedschap na de klus opbergt heb je hier nooit last van omdat je weet waar het ligt. 

Het kan niet gestolen worden
Met name als je in de voortuin werkt bestaat de kans dat iemand iets meeneemt als je het niet opruimt. Opruimen is zo gedaan en kan ook daarom geld besparen.

Maak na gebruik alles schoon

Een extra tip die we graag aan je mee willen geven is dat het belangrijk is om alles goed schoon te maken na gebruik. Verwijder zand of ander vuil en maak het goed droog, hierdoor zullen je spullen langer mee gaan. Mocht je hebben gesnoeid dan is het verstandig om de messen te ontsmetten. Hoe je dit doet lees je in onze blog Hoe moet je tuingereedschap ontsmetten.

Conclusie

Je weet nu welke manieren er zijn om je tuingereedschap op te bergen. Je zal er veel voldoening uithalen als je eenmaal al je gereedschap mooi is opgeborgen. Je zult zien dat tuingereedschap nu veel langer mee gaat, er minder kans is op ongelukken én dat je voortaan meteen aan tuinieren kan beginnen omdat je niet meer hoeft te zoeken naar de juiste spullen. We wensen je veel succes met het maken van jou opbergplek.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen