Vaste planten met paarse bloemen: topkeuzes voor jouw tuin

27 januari 2021
2 min leestijd

Vaste planten met paarse bloemen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin. Ze bieden kleur, interesse en, in veel gevallen, een geurige verrijking van de tuin. Paarse bloemen variëren van diep purper tot zachte lavendeltinten, waardoor ze in verschillende tuinstijlen passen. Bovendien zijn er tal van vaste planten die paarse bloemen produceren, waardoor je met een scala aan opties kunt kiezen om jouw tuin te verfraaien.

De verzorging van vaste planten met paarse bloemen is over het algemeen eenvoudig en laagdrempelig. Veel van deze planten zijn winterhard en groeien goed in de meeste grondsoorten en klimaten. Plantplaats, bloeitijd en aantrekking van vlinders en bijen zijn bij het kiezen van de ideale paarse bloeiende vaste planten ook belangrijke aspecten. In deze blog geven we inzicht in welke paarse bloemen er zijn om je te te helpen bij het vinden van de perfecte planten voor jouw tuin.

Belangrijke punten

 • Paarse bloemen van vaste planten zijn veelzijdig en geschikt voor diverse tuinstijlen
 • Onderhoud van deze planten is doorgaans eenvoudig, met een goede groei in diverse omstandigheden
 • De juiste plantkeuze draagt bij aan een levendige buitenruimte, vaak aantrekkelijk voor vlinders en bijen

Paarse bloemen van vaste planten

Vaste planten met paarse bloemen zijn een prachtige aanvulling op je tuin. Ze voegen kleur en interesse toe aan je paarse border en zijn gemakkelijk in onderhoud. Hieronder bespreken we enkele populaire vaste planten met paarse bloemen, zodat je kunt beslissen welke het beste bij je tuin passen.

Salvia (Salie)

Salvia Nemorosa

Salvia nemorosa, ook bekend als de bosandoorn, is een vaste plant met mooie paarse bloemen. Deze salvia-soort heeft kleine, maar opvallende bloempluimen die in de zomer bloeien. De plant is vrij gemakkelijk te verzorgen en verdraagt zowel droogte als kou.

Lavendel

Lavendel is een populaire paarse vaste plant, gekend om zijn geur en rustgevende eigenschappen. De bloemen verschijnen in de zomer en trekken bijen en vlinders aan. Bovendien is deze plant bestand tegen droogte en houdt hij van zonlicht. Regelmatig snoeien bevordert een volle groei en bloei.

Campanula

Campanula, of klokjesbloemen, zijn vaste planten met charmante paarse bloemen. Ze bloeien van het late voorjaar tot het begin van de zomer, afhankelijk van de soort. Campanula's zijn gemakkelijk te kweken en gedijen zowel in de zon als in de schaduw.

Aster

Aster is een vaste plant met paarse bloemen die in het najaar bloeien. Ze zijn ideaal voor het toevoegen van kleur aan je tuin wanneer andere planten hun bloemen verliezen. Asters trekken bijen en vlinders aan en groeien goed in zowel zon als halfschaduw.

Eryngium Kruisdistel

Erysimum

Erysimum, vaak bekend als muurbloemen, zijn vaste planten met geurige paarse bloemen. Ze bloeien van het vroege voorjaar tot het begin van de zomer en genieten van zonlicht. Erysimum is een veelzijdige plant die goed groeit in borders, rotstuinen of containers.

Allium

Allium, bekend als sieruien, zijn vaste planten met opvallende paarse bloemen op lange stelen. Ze bloeien in het late voorjaar en voegen architecturale interesse toe aan je tuin. Alliums zijn gemakkelijk te kweken en gedijen in de volle zon.

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende vaste planten met paarse bloemen waaruit je kunt kiezen. Elk van deze beschreven planten kan een waardevolle aanvulling zijn op je paarse border en zorgt voor een prachtige en kleurrijke tuin.

Verzorging en groei

Lichtvereisten

Vaste planten met paarse bloemen groeien goed in zowel zon als halfschaduw. Het is belangrijk de juiste hoeveelheid licht te bieden, zodat de planten optimaal kunnen bloeien en groeien. In de volle zon bloeien de paarse bloemen helder en rijk van kleur, terwijl ze in halfschaduw misschien wat minder uitbundig bloeien maar nog steeds aantrekkelijk zijn.

Bodemvereisten

Deze planten hebben goed doorlatende, vruchtbare grond nodig voor een gezonde groei. Ze verkiezen een neutrale tot lichtzure bodem. Voeg compost of mest toe aan de grond om de voedingswaarde te verhogen en de bodemstructuur te verbeteren. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat blijft, want dit kan wortelrot veroorzaken.

 • Zon: Volle zon of halfschaduw
 • Bodem: Doorlatend, vruchtbaar, neutraal tot lichtzuur

Seizoen van groei

De groei en bloeitijd van vaste planten met paarse bloemen varieert per soort. Over het algemeen begint hun groeiseizoen in het voorjaar en kan het tot de herfst duren. De bloeitijd verschilt ook per plantensoort, maar veel van deze planten bloeien tijdens de zomermaanden.

Enkele populaire vaste planten met paarse bloemen zijn:

 1. Lavendel (Lavandula)
 2. Salie (Salvia)
 3. Ijzerhard (Verbena)
 4. Koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi)
 5. Kattenkruid (Nepeta)

Let op de specifieke groei- en verzorgingsvereisten voor elke afzonderlijke soort. Door deze aanbevelingen op te volgen, kan een tuinier genieten van een prachtige en gezonde collectie vaste planten met paarse bloemen.

Indicaties staanplaats

Binnen de border

Het kiezen van de juiste plaats voor tuinplanten met paarse bloemen is essentieel om een gezonde groei te bevorderen. Binnen de border, kunnen deze planten een kleurrijke en opvallende aanvulling vormen op de tuin. Houd rekening met factoren zoals zonlicht, bodemtype en waterbehoefte voor het selecteren van de ideale positie van deze planten.

 • Zonlicht: Kies een plek met voldoende zonlicht, want deze planten hebben meestal veel licht nodig om te gedijen.
 • Bodemtype: Zorg voor een goed doorlatende en vruchtbare bodem. Vermijd zware kleigronden of plaatsen die lang nat blijven.
 • Waterbehoefte: Hoewel de meeste vaste planten met paarse bloemen droogtebestendig zijn, moet men toch voldoende water bieden tijdens droge perioden.

Balkon of terras

Op een balkon of terras kunnen vaste planten met paarse bloemen ook worden toegepast voor een levendige en sfeervolle uitstraling. Hier zijn enkele richtlijnen voor het kiezen van de juiste plantenbak en locatie:

 • Plantenbak: Kies voor een ruime plantenbak met voldoende diepte voor de wortels. Zorg ervoor dat de bak goede afwatering heeft om wortelrot te voorkomen.
 • Locatie: Plaats de plantenbak waar het voldoende zonlicht krijgt, maar ook beschermd wordt tegen harde wind en extreme hitte.
 • Verzorging: Let op de waterbehoefte en bemest de planten regelmatig om de groei van sterkere wortels en meer bloemen te bevorderen.

Vlinders en bijen aantrekkende vaste paarse planten

Vaste planten met paarse bloemen zijn niet alleen aantrekkelijk voor het oog, maar ook voor vlinders en bijen. In deze sectie worden enkele van deze planten besproken die populair zijn vanwege hun vermogen om deze nuttige insecten aan te trekken.

Dropplant

De Dropplant, ook wel bekend als Agastache, is een populaire keuze voor het aantrekken van vlinders en bijen. Met zijn opvallende paarse bloemen en sterke geur is deze plant een echte blikvanger in elke tuin. Dropplanten bloeien van juli tot september, waardoor vlinders en bijen gedurende deze periode worden aangetrokken. Het is belangrijk om te weten dat Dropplanten goed gedijen in goed doorlatende grond en veel zonlicht.

Buddleja Vlinderstruik

Vlinderstruik

De Vlinderstruik (Buddleja davidii) is een andere vaste plant met paarse bloemen die bekend staat om het aantrekken van vlinders en bijen. Deze plant dankt zijn naam aan de talloze vlinders die op de bloemen afkomen. Vlinderstruiken bloeien van juni tot augustus en zijn winterhard, waardoor ze een ideale keuze zijn voor tuinen in koudere klimaten.

Ereprijs

Ereprijs (Veronica) is een laaggroeiende vaste plant met paarse, blauwe of witte bloemen. Deze plant is bijzonder aantrekkelijk voor bijen vanwege de hoge nectarproductie. Ereprijs bloeit meestal van mei tot juli en gedijt in goed doorlatende grond en volle zon.

Lupine

Lupine (Lupinus) is een vaste plant met opvallende paarse bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Lupines groeien in het voorjaar en bloeien vervolgens van mei tot juli. Ze gedijen het beste in lichtzure tot neutrale grond en in de volle zon of halfschaduw. Lupinebloemen groeien op rechtopstaande stengels en zijn met name bekend om hun lange bloeiwijzen.

Doorkomende kleuren

Blauw en paars

De combinatie van blauw en paars in de tuin is een klassieke en elegante keuze, waarin beide kleuren elkaar versterken. Enkele vaste planten met paarse bloemen in deze categorie zijn:

 • Salvia nemorosa: Deze plant, ook wel bekend als de bosandoorn, produceert lange, paarse bloemen die contrasteren met het blauwgroene loof.
 • Lavandula angustifolia: Lavendel is een populaire keuze met zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur. Het werkt goed samen met blauwe bloemen zoals gentiaan en wolfsmelk.

Wit en paars

Wit en paars zijn een populaire kleurencombinatie voor vaste planten met paarse bloemen. Ze zorgen voor een fris en luchtig effect in de tuin. Enkele voorbeelden van white en paarse bloemcombinaties zijn:

 • Anemone blanda: De witte bloemen van de Anemoon in combinatie met bijvoorbeeld Allium giganteum paarse bollen creëren een prachtig effect.
 • Echinacea purpurea: De paarse zonnehoed kan gecombineerd worden met wit bloeiende planten zoals de gaura lindheimeri of de Phlox paniculata 'David'.

Geel en paars

Geel en paars zijn complementaire kleuren, wat betekent dat ze elkaar aanvullen en versterken. Dit maakt ze een spannende en levendige keuze voor vaste planten met paarse bloemen. Hier zijn enkele geel en paarse bloemcombinaties:

 • Iris germanica: De baardiris is een favoriet voor zijn prachtige kleurencombinaties, waarvan er vele vaak paars en geel bevatten. De gele irissen kunnen worden gecombineerd met paarse soortgenoten of met verschillende paarse bloemen zoals klokjesbloemen.
 • Verbascum phoeniceum: De paarsbloeiende toorts past goed bij gele bloemen zoals goudsbloem en Achillea millefolium 'Taygetea', wat een opvallend contrast creëert in de tuin.

Het kiezen van vaste planten met paarse bloemen die goed samengaan met andere kleuren zoals blauw, wit en geel kan een harmonieuze en visueel interessante tuin creëren.

Benieuwd naar vaste planten met gele bloemen? Lees dan eens onze blog Vaste planten met gele bloemen: top keuzes voor de tuin

Andere paars bloeiende planten

Clematis

Clematis is een populaire klimplant met prachtige paarse bloemen, die in verschillende tinten verkrijgbaar zijn. De bloemen variëren in grootte en vorm, van kleine klokjes tot grote, opvallende sterren. Clematis groeit goed in zowel zon als halfschaduw en vereist een goed doorlatende grond. Snoei de plant regelmatig om een gezonde groei en bloei te bevorderen.

Fuchsia

Fuchsia

Fuchsia's zijn aantrekkelijke struiken of hangplanten met opvallende paarse en roze bloemen. Ze bloeien van de vroege zomer tot de herfst en trekken vlinders en bijen aan. Fuchsia's groeien het best in halfschaduw en goed doorlatende grond. Geef de planten regelmatig water en voed ze tijdens het groeiseizoen met een uitgebalanceerde meststof.

Geranium Rozanne Ooievaarsbek

Geranium

Geraniums behoren tot de meest populaire vaste planten met paarse bloemen. Ze zijn gemakkelijk te kweken en hebben weinig onderhoud nodig. Geraniums bloeien in de lente en zomer en zorgen voor een kleurrijke aanvulling op de tuin. Ze gedijen het best in de volle zon of halfschaduw en in goed doorlatende grond.

 • Rozanne: Diep paarse bloemen met een wit hart.
 • Johnson's Blue: Licht paarse bloemen met een donkerder hart.
Petunia Hybrida Petunia

Petunia

Petunia's zijn eenjarige planten die zorgen voor een overvloed aan paarse bloemen in de tuin. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende tinten paars en in diverse vormen, van enkelvoudige bloemen tot dubbele bloemen. Petunia's groeien goed in de volle zon en vereisen goed doorlatende, voedzame grond. Ze hebben regelmatig water en meststof nodig voor een uitbundige bloei.

Verbena bonariensis Stijf ijzerhard

Verbena Bonariensis

Verbena bonariensis is een opvallende vaste plant met paarse bloemen op lange, slanke stelen. De bloemen verschijnen van middenzomer tot de eerste nachtvorst. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en is een uitstekende keuze voor een bloemrijke tuin. Verbena bonariensis groeit het best in de volle zon en heeft goed doorlatende grond nodig.

Nog meer planten met paarse bloemen

Naast bovenstaande paarse planten zijn er nog veel meer paarse planten. Welke dat zijn lees je hieronder:

Echinacea (Zonnehoed)
Cosmea (Cosmos bipinnatus)
Aster amellus (Italiaanse Aster)
Viola (Viooltje)
Cyclamen persicum (Alpen viooltje)
Chamelaucium (Waxflower )
Anemone cylindrica (Anemoon)
Campanula poscharskyana (Klokjesbloem)
Sisyrinchium Angustifolium (Blauw ogengras)
Nepeta nervosa (Kattenkruid)
Clematis (Clematis)
Aquilegia vulgaris (Wilde akelei)
Iris pumila (Zwaardlelie)
Fuchsia (Bellenplant)
Geranium 'Rozanne' (Ooievaarsbek)
Syringa vulgaris (Lila wonder of Gewone sering)
Rhododendron (Dwerg Rhododendron)
Scabiosa Columbaria (Schurftkruid of duifkruid)
Verbena Bonariensis (Verbena)
Camassia Leichtlini (Prairielelie)
Wisteria sinensis (Blauwe regen)
Platycodon Grandiflorus (Astra Blue)
Ophrys apifera (Bijenorchis)
Erica Cinerea (Dopheide)
Dianthus (Badenia of Steenanjer)
Digitalis (Vingerhoedskruid)
Gladiolus (Gladiool)
Heliotropium Arborescens (Heliotroop)
Althaea rosea (Stokroos)
Hydrangea (Hortensia)
Agapanthus (Lily of the Nile)
Liatris Spicata (Liatris)
Lupinus angustifolius (blauwe lupine)
Eryngos (Kruisdistel)

Bron

Conclusie

Vaste planten met paarse bloemen zijn een prachtige aanvulling op elke tuin. Ze voegen kleur, textuur en interesse toe aan het landschap zonder de noodzaak van constante verzorging. In deze conclusie bespreken we enkele populaire vaste planten met paarse bloemen en hun kenmerken.

Enkele populaire vaste planten met paarse bloemen zijn:

 • Lavendel (Lavandula): Deze geurige, paarsblauwe bloemen zijn uitstekend voor het aantrekken van bijen en andere nuttige insecten.
 • Salie (Salvia): Deze planten hebben opvallende paarse bloemen en zijn een mooie aanvulling op elke tuin.
 • Catananche caerulea: Ook bekend als Cupido's pijl, heeft deze plant prachtige paarse bloemen die een mooie aanvulling vormen op elke border.

Het is essentieel om de juiste planten te kiezen voor uw specifieke tuinomstandigheden, zoals bodemtype, zonlicht en waterbehoefte. Sommige vaste planten met paarse bloemen gedijen goed in de volle zon, terwijl anderen schaduw en vochtige grond nodig hebben.

Het onderhouden van deze vaste planten is eenvoudig. De meeste vereisen weinig zorg na het planten, afgezien van regelmatig water geven en af en toe bemesten. Het is ook van belang om de plant goed te snoeien om een mooie vorm en een overvloed aan bloemen te behouden.

Vaste planten met paarse bloemen zijn niet alleen mooi; ze zijn ook praktisch en eenvoudig te verzorgen. Het toevoegen van deze planten aan uw tuin zal zorgen voor een prachtig kleurenpalet en een aantrekkelijke omgeving.

Veelgestelde vragen

Welke soorten vaste planten hebben paarse bloemen?

Er zijn talloze vaste planten die paarse bloemen hebben, zoals de Lavendel, Salie, Iris en Pioenrozen. Hier is een lijst van enkele populaire vaste planten met paarse bloemen:

 1. Lavendel (Lavandula)
 2. Salie (Salvia)
 3. Iris (Iris)
 4. Pioenroos (Paeonia)
 5. Klokjesbloem (Campanula)
 6. Lupine (Lupinus)

Hoe verzorg je een struik met kleine paarse bloemen?

Voor het verzorgen van een struik met kleine paarse bloemen, is het belangrijk om rekening te houden met standplaats, waterbehoefte en voedingsbehoefte. Plaats de struik op een plek met voldoende zonlicht en drainage, zodat de bloemen goed kunnen groeien. Geef regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Voeg eventueel een geschikte meststof toe om de groei van de bloemen te bevorderen.

Welke salie heeft paarse bloemen?

Veel soorten salie hebben paarse bloemen, zoals de Salvia nemorosa, Salvia pratensis en Salvia verticillata. Deze planten geven kleurrijke bloemen die bijdragen aan de schoonheid van de tuin.

Hoe creëer je een border met paarse planten?

Om een border met paarse planten te creëren, zijn enkele aandachtspunten belangrijk:

 1. Plan de ruimte: Bedenk hoe groot de border moet worden en op welke plek hij moet komen. Houd rekening met zonlicht, bodemtype en afwatering.
 2. Kies planten: Selecteer verschillende soorten planten met paarse bloemen die passen bij de voorkeuren van de standplaats. Denk aan harmonieuze kleurcombinaties en variatie in bloeitijd, hoogte en textuur.
 3. Plant de border: Begin met het aanleggen van de border door de grond voor te bereiden, plantgaten te graven en de planten met zorg te plaatsen. Geef na het planten voldoende water om de groei te stimuleren.
 4. Onderhoud: Zorg goed voor de paarse border door regelmatig water te geven, te snoeien en indien nodig meststoffen toe te voegen om de groei van de planten te verbeteren.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen