Veel wind in de tuin? Dit doe je er tegen

23 maart 2021
1,5 min leestijd

Vooral als je in een open gebied of aan de kust woont kun je last hebben van veel wind in de tuin. Hierdoor kan het een stuk minder aangenaam zijn om in de tuin te zitten en kunnen bijvoorbeeld spullen weg- of omwaaien. Wij hebben voor je uitgezocht wat je kunt doen om te zorgen dat je minder wind in de tuin hebt. 

Dit doe je tegen veel wind in de tuin:

  • Plaat een of meerdere windschermen
  • Plaats schuttingen
  • Plaats windwerende planten
  • Creëer een zitkuil
  • Maak een veranda 

Wil je meer informatie over bovengenoemde oplossingen, lees dan vooral verder. Daarnaast komt er in deze blog nog meer aan bod. Zo leggen we uit welke planten je het beste kunt kiezen om een windbestendige tuin te maken. Maar we leggen ook uit wat de nadelen zijn van veel wind in je tuin. Tot slot geven we ook een paar extra handige tips.

De verschillende oplossingen

Zoals belooft gaan we dieper in op de verschillende oplossingen die hierboven staan vermeld. 

Windschermen
De meest voor de hand liggende oplossing is het plaatsen van een of meerdere windschermen. Het is niet alleen een makkelijke oplossing, het is ook nog een goedkope oplossing. 

Er zijn veel verschillende soorten windschermen te verkrijgen. Er zit veel variatie in grootte, materiaal en techniek. Ook voor mensen met een kleiner budget zijn er goede oplossingen te vinden. Zo zijn er al goede windscherm te verkrijgen voor nog geen € 60,-.

Zelf vinden wij de uitschuifbare windschermen van Haushalt erg fijn. Naast dat deze de wind goed tegen houden nemen ze ook nog weinig plek in beslag, houden ze ook zonlicht goed tegen, zijn ze waterbestendig en ze zijn gemakkelijk te installeren.  

Schuttingen
Groot voordeel van een schutting is dat de kans groot is dat je deze al in je tuin hebt. Het zorgt voor meer privacy in je tuin en het bepaalt de erfscheiding met de buren. Natuurlijk kun je de schutting ook gebruiken als windscherm. Het voordeel van de schutting is dat er een erg groot aanbod is en dat in een grote prijsrange. Of je nu weinig of veel te besteden hebt, je zult altijd iets passends kunnen vinden. Ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is, lees dan eens onze blog Tuinafscheidingen, welke zijn er en waar moet je op letten?

Windwerende planten
De meest ‘natuurlijke’ oplossing is het plaatsen van planten die de wind tegen houden. Door met planten te werken zorg je dat je veel groen in de tuin houd. Hou je niet van schuttingen of windschermen dan is dit de ideale oplossing voor jou. Nog een voordeel is dat er een erg groot aanbod is aan windwerende planten en dat deze, wanneer je ze goed onderhoud, super lang mee gaan. Hieronder vind je een lijst met planten die geschikt zijn:

Taxushaag
  • Taxus
  • Haagbeuk
  • Hulst
  • Laurierkers
  • Zuurbers
  • Veldesdoorn

Creëer een zitkuil
Een leuke en gemakkelijke oplossing om niet in de wind te zitten is het maken van een zitkuil. Het voordeel van een zitkuil is dat je niet perse een schutting, windschermen of windwerende planten nodig hebt. Daarnaast is het een knusse ruimte die je gemakkelijk heel gezellig kunt maken. Je doet dit door je eigen decoratie en accessoires toe te voegen. 

Het graven van de kuil zal een intensieve klus zijn. Een graafmachine huren is daarom geen gek idee. Naast het graven van de kuil zul je ook de wanden moeten verstevigen. Dit wordt met name met stenen gedaan maar je kunt bijvoorbeeld ook hout gebruiken of het laten stucen. Je wilt ook de vloer bestraten om het geheel af te maken. Wanneer er voor kiest om de vloer niet te bestraten zul je merken dat het (met name in de avond) al snel koud wordt in de zitkuil. Dit komt omdat de grond niet goed de warmte vast kan houden, stenen kunnen dit veel beter. 

Maak een veranda
Het maken van een veranda is misschien wat rigoureus maar wel een perfecte oplossing om uit de wind te zitten. Natuurlijk zijn de bovengenoemde oplossingen gemakkelijker te maken en kosten ze een hoop minder geld. Je neemt natuurlijk geen veranda puur om uit de wind te zitten, het is meer een fijne bijkomstigheid. Let bij aanschaf daarom goed op dat je een veranda neemt met zijpanelen. Deze zijn uitstekend om de wind te blokkeren. 

De nadelen van veel wind in de tuin

Veel wind in de tuin brengt verschillende nadelen met zich mee. 

  • Het is minder aangenaam in de tuin
  • Spullen kunnen om- en wegwaaien
  • Meer vuil van buitenaf komt in je tuin
  • Planten kunnen beschadigen (afbreken)

Nog een paar andere tips

Niet alleen het plaatsen van windschermen, schuttingen of windwerende planten helpen. Gelukkig kun je nog meer doen. Hieronder lees je wat:

Kies de juiste planten
Denk goed na over welke planten je wil in de tuin. Heb je vaak last van wind in je tuin kies dan voor planten die hier beter tegen kunnen. Zo zijn er genoeg planten die goed meebuigen als het hard wind en helaas ook veel planten die eerder afbreken bij harde wind. 

Verstevigen planten

Je kunt veel planten een extra handje helpen door ze te verstevigen. Plaats bij een jonge boom bijvoorbeeld een extra paaltje zodat die extra stevig staat. Staan er planten tegen de schutting dan kun je deze (tijdelijk) met een touw aan de schutting bevestigen als je harde windstoten verwacht.

Snoei je planten

Goed snoeien verkleint dat planten sneller beschadigen. Het zorgt er namelijk voor dat planten compacter en steviger kunnen worden.

Verzet spullen
Staan er een aantal potten op een verhoging zet deze dan op de grond als je verwacht dat het hard gaat waaien. Zo kunnen de potten niet kapot vallen. In dit geval spreken we natuurlijk van ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Wanneer waait het hard?

Je denkt waarschijnlijk snel aan de herfst als je aan wind denkt. In dit seizoen waait het veelvoud maar liggen de windsnelheden nog relatief laag. In de winter en dan met name in december en januari kan het erg hard waaien in Nederland. Met name aan de kust en bij het waddengebied lopen de windsnelheden flink op. Ook landinwaarts kunnen dan flinke windstoten en stormen plaatsvinden die veel problemen met zich mee brengen. 

Conclusie

Was je al op de hoogte van de handige tips en wist je dat vooral in de maanden december en januari het in Nederland het hardst waait? Wat betreft de verschillende oplossingen hopen we dat we je goede inzichten hebben kunnen geven en dat je met een van deze oplossingen aan de slag gaat in de tuin. Op die manier kun je ook genieten en aangenaam in de tuin zitten wanneer het wat harder gaat waaien.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen