Vrouwenmantel snoeien: handige tips en technieken

3 december 2023
1,5 min leestijd

Vrouwenmantel is een geliefde vaste plant in veel tuinen. Deze prachtige plant, die ook wel bekend staat als Alchemilla, is populair vanwege zijn sierlijke bladeren en kleine, geelgroene bloemen. De vrouwenmantel is een gemakkelijk te onderhouden tuinplant die in bijna elke soort grond kan groeien, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Een belangrijk aspect van het onderhouden van een gezonde en aantrekkelijke vrouwenmantel is het snoeien van de plant. Vrouwenmantel snoeien helpt de plant om zijn vorm te behouden, de bloei te verbeteren en ongewenste groei in toom te houden. Op het juiste moment en op de juiste manier snoeien is essentieel om de plant gezond en aantrekkelijk te houden.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je vrouwenmantel op de juiste manier kunt snoeien, zodat deze prachtige vaste plant zijn optimale groei en bloei kan bereiken. Volg de eenvoudige stappen en tips om jouw tuin te verrijken met een weelderige en goed onderhouden Alchemilla-plant.

Groei en kenmerken van vrouwenmantel

Vrouwenmantel (Alchemilla), een veelzijdige en aantrekkelijke vaste plant, is geliefd vanwege zijn sierlijke groei, opvallende bladeren en delicate bloemen. In dit artikel behandelen we de groei, algemene kenmerken en soorten vrouwenmantel.

Algemene kenmerken

De groei van vrouwenmantel is afhankelijk van de juiste standplaats en verzorging. Het is belangrijk om te weten dat deze plant het beste groeit in een zonnige tot halfschaduwrijke omgeving. In de schaduw zal de groei echter mogelijk vertragen. Vrouwenmantel heeft een voorkeur voor vochtige grond en kan op zowel zonnige als licht beschaduwde plaatsen goed gedijen.

Een opvallend kenmerk van vrouwenmantel is zijn winterhardheid. Vrouwenmantel is inderdaad winterhard, waardoor de plant gemakkelijk koude seizoenen kan overleven zonder al te veel zorgen. De plant is vaak te herkennen aan zijn groene bladeren: rond, met de randen diep ingesneden en gekarteld. Daarnaast tref je mooie geelgroene bloemen aan, die een kleurrijk contrast vormen met het dichte groene blad.

Soorten vrouwenmantel

Er zijn verschillende soorten vrouwenmantel die in de tuin kunnen worden geplant. Hier zijn enkele van de meest voorkomende en populaire soorten:

 1. Alchemilla mollis: Deze soort, ook wel bekend als de zachte vrouwenmantel, groeit uitbundig in zon tot halfschaduw. Het is een sterke, veelzijdige plant die zichzelf gemakkelijk uitzaait en zich over de tuin verspreidt.
 2. Alchemilla alpina: Een andere populaire soort is de alpine vrouwenmantel, die kleiner is dan de Alchemilla mollis en een voorkeur heeft voor zonnige tot halfschaduwrijke plekken.
 3. Alchemilla vulgaris: Vrouwenmantel heeft een kruidachtige groei en kleine, heldergroene bladeren. In tegenstelling tot de mollis-soort, verkiest deze soort vrouwenmantel een meer schaduwrijke plek in de tuin.
 4. Alchemilla erythropoda: Deze soort is geschikt voor rotstuinen en goed om aan de rand van tuinpaden te planten. Het heeft kleinere bladeren en bloemen in vergelijking met de andere soorten.

Kortom, vrouwenmantel vormt een prachtige aanvulling op elke tuin, dankzij de sterke groei, mooie bladeren en opvallende bloemen. Let er bij het planten op dat je de voorkeursstandplaats van de gekozen soort in acht neemt, zodat je optimaal kunt genieten van deze sierlijke plant.

Vrouwenmantel snoeien

Vrouwenmantel is een populaire vaste plant met prachtige bloemen die van juni tot juli bloeien. Om een gezonde groei en mooie bloei te bevorderen, is het essentieel om de plant op de juiste manier te snoeien. In deze sectie leer je hoe je vrouwenmantel op de juiste manier kunt snoeien en wat de beste tijd is om dit te doen.

Begin met het snoeien van vrouwenmantel direct nadat de eerste bloei in juli is uitgebloeid. Dit stimuleert een tweede bloei later in het seizoen. Terugsnoeien doe je door de uitgebloeide bloemen terug te knippen tot net boven de grond. Het is belangrijk de hele plant gelijkmatig terug te snoeien zodat vormsnoei behouden blijft.

Als je vrouwenmantel in juni snoeit, raden we aan om terughoudend te zijn en alleen de delen te verwijderen die zijn uitgebloeid. Op deze manier geef je de plant de kans om sterker en gezonder te groeien. Het verwijderen van dode of beschadigde stengels zorgt voor een betere luchtcirculatie en vermindert het risico op ziektes.

Hier zijn enkele belangrijke tips voor het snoeien van vrouwenmantel:

 • Gebruik scherpe en schone snoeigereedschappen voor een nette snede en om ziekteverspreiding te voorkomen
 • Verwijder eventuele dood of beschadigd loof aan de basis van de plant
 • Controleer de plant regelmatig op tekenen van ziekte en verwijder eventuele aangetaste delen onmiddellijk

Snoeien is niet alleen belangrijk voor de tweede bloei van vrouwenmantel, maar het helpt ook om de plant in een aantrekkelijke vorm te houden. Een goed onderhouden vrouwenmantel is een aanwinst voor elke tuin en zal je belonen met een uitbundige bloei en goede gezondheid.

Planten en verzorgen van vrouwenmantel

Bij het planten en verzorgen van vrouwenmantel zijn er enkele belangrijke aspecten waar je op moet letten. In deze sectie worden de belangrijkste punten besproken, met speciale aandacht voor het planten en verzorgen van deze prachtige plant.

Planten van vrouwenmantel

Het is belangrijk om de juiste grondsoort te kiezen bij het planten van vrouwenmantel. Kies voor een humusrijke aarde en een goed doorlatende grond. Het is raadzaam om de plant in het najaar te planten, zodat de wortels goed kunnen ontwikkelen voor de winter.

Bij het planten is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

 • Grond: Kies een goed doorlatende, humusrijke bodem.
 • Tijd: Plant vrouwmantel in het najaar.
 • Pot: Zorg dat de pot groot genoeg is om de wortels van de plant te huisvesten.
 • Kluit: Een gezonde kluit is essentieel voor het succes van de plant.
StapInstructies
1Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit van de plant.
2Plaats de vrouwenmantel in het gat, zodat de bovenkant van de kluit gelijk is met het grondoppervlak.
3Vul het gat met de uitgegraven aarde en druk deze stevig aan rondom de plant.
4Geef de plant direct na het planten voldoende water.

Het verzorgen van vrouwenmantel

Om jouw vrouwenmantel gezond te houden, hoef je geen bijzondere zorg te besteden in termen van voeding en onderhoud. Let wel op de volgende punten:

 • Bodem: Onderhoud een vochtige, humusrijke bodem.
 • Bladeren: Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren.
 • Voeding: Hoewel vrouwenmantel geen specifieke voedingsbehoeften heeft, kan het toevoegen van compost in het voorjaar de groei en bloei bevorderen.

Vrouwenmantel is een krachtige plant die weinig onderhoud vereist. Als je deze richtlijnen volgt, zal deze prachtige plant zonder twijfel een aanwinst zijn voor jouw tuin.

Vrouwenmantel vermeerderen en aankopen

Vrouwenmantel is een prachtige vaste plant die gemakkelijk te vermeerderen en aan te kopen is. Met zijn sierlijke bloeiwijze en aantrekkelijke bladeren is het een ideale aanvulling voor elke border. In dit artikel bespreken we hoe je vrouwenmantel kunt vermeerderen en aankopen om jouw tuin te verrijken.

Vrouwenmantel vermeerderen

Er zijn verschillende manieren om vrouwenmantel te vermeerderen: uitzaaien, scheuren en stekken. Laten we ze allemaal kort bespreken.

Uitzaaien: Vrouwenmantel kan gemakkelijk worden uitgezaaid. Dit kan in september, na de bloeitijd. Verzamel de zaden en zaai ze uit op een zonnige plek in jouw tuin.

Scheuren: Scheuren is een eenvoudige manier om vrouwenmantel te vermeerderen. Dit kan het beste gebeuren in het voorjaar of de herfst. Graaf de plant voorzichtig uit en scheid de wortels met een scherp mes. Plant de afzonderlijke delen direct op hun nieuwe plek in de border.

Stekken: Vrouwenmantel stekken is ook mogelijk. Neem in het voorjaar stekken van ongeveer 10 cm lang, en verwijder de onderste bladeren. Plant de stekken in stekgrond en zorg ervoor dat ze goed vochtig blijven. Na een paar weken zullen de stekken wortel schieten en kunnen ze worden uitgeplant.

Bemesten is onmisbaar voor de groei en bloei van vrouwenmantel. Zorg ervoor dat je de plant in het voorjaar, vóór de bloei, van voldoende bemesting voorziet. Je kunt hierbij kiezen voor algemene meststoffen, die speciaal geschikt zijn voor vaste planten.

Kopen van vrouwenmantel

Vrouwenmantel is gemakkelijk te kopen bij de meeste tuincentra en online webshops. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, zoals de 'Robustica', die over het algemeen groter en sterker is dan andere soorten. Kies de vrouwenmantel die het beste bij jouw tuinontwerp en -omstandigheden past.

Een aandachtspunt bij het kopen van vrouwenmantel is de kwaliteit van de plant. Let hierbij op nieuw blad en een gezond wortelstelsel. Koop geen planten met beschadigde bladeren of wortels.

Vrouwenmantel is een prachtige toevoeging aan jouw tuin, en vermeerderen en aankopen zijn eenvoudig. Met deze tips en technieken ben je goed op weg om jouw tuin te verfraaien en meer leven te geven.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen