Wanneer en hoe vaak moet je de tuin sproeien?

10 december 2020
3 min leestijd

Vooral in de lente en zomer zul je de tuin regelmatig moeten sproeien als het een aantal dagen niet regent. Doe je dit niet dan zullen de planten en je gazon hier al snel onder lijden. De zomers in Nederland worden steeds heter en droger waardoor de tuin meer en meer gesproeid moet worden. Maar wanneer kun je nou het beste de tuin sproeien en hoe vaak moet je dit doen? Op deze vragen geven we antwoord in deze blog. 

Wanneer en hoe vaak moet je de tuin sproeien?

Sproei de tuin liever 1 a 2 keer per week in plaats van elke dag een beetje, dit is beter voor de wortels. Geef 10mm a 15mm water wanneer je sproeit en doe dit het liefst in de ochtend of in het begin van de avond. Sproei niet overdag aangezien de zon ervoor zorgt dat water sneller verdampt.

Wil je meer verdiepende informatie over wanneer en hoe vaak je de tuin moet sproeien dan raden we aan om vooral verder te lezen. Daarnaast behandelen we ook andere zaken in deze blog. Het droogteseizoen, de tuin laten sproeien, de kosten van water en regenwater opslaan zijn zaken waar we ook op ingaan. 

Wanneer moet je de tuin sproeien?

Bij het sproeien van de tuin moet je eigenlijk een beetje vooruit denken. Houdt de weersvooruitzichten in de gaten en anticipeer daarop. Als je weet dat het de volgende dag gaat regenen ga je niet een dag van te voren de tuin sproeien. Wanneer je ziet dat het een langere periode droog blijft ga je de tuin een a twee dagen voor de droge periode begint sproeien. Op hele warme, droge dagen kun je de tuin beter niet sproeien (behalve natuurlijk als de warmte en droogte aanhouden).

Daarnaast kun je ook kijken naar de planten. Bladeren van planten die gaan hangen of verkleuren (geel/bruin) hebben water nodig. Het kan voorkomen dat de planten zelfs bladeren loslaten. Dit doet de plant om te overleven maar geen paniek. Geef de plant water en je zult zien dat er weer nieuwe bladeren beginnen te groeien.

Op welk tijdstip kun je het best de tuin sproeien?
De beste tijd om de tuin te sproeien is in de ochtend zodat de planten het water goed kunnen opnemen. Vroeg op de avond de tuin sproeien is een goed alternatief voor als je in de ochtend er niet aan toe bent gekomen. Zorg ervoor dat je dit niet te laat doet, planten moeten namelijk de tijd krijgen om op te drogen. Planten hebben meer moeite met droog worden als het donker is. Hoe langer het duurt om droog te worden hoe meer kans dat er schimmel ontstaat. 

Geef nooit midden op de dag de planten water, al helemaal niet als de zon hard schijnt. Overdag is het namelijk erg warm en verdampt het water sneller. Je planten kunnen hierdoor minder goed het water opnemen waardoor je genoodzaakt bent om langer te sproeien. Dit is niet goed voor het milieu maar ook niet voor je portemonnee. Daarnaast bestaat de kans dat planten verbranden als je ze nat sproeit en vervolgens in de hete zon staan. 

Hoe vaak moet je de tuin sproeien?

Je planten en het gazon hebben er meer baat bij als ze in een keer voldoende water krijgen. Geef de planten en het gazon tweemaal per week  10mm tot 15mm water in plaats van elke dag een beetje. De wortels van planten die elke dag maar een beetje water krijgen kunnen oppervlakkig worden en daarmee dus zwakker. Per plantensoort kan het afhankelijk zijn hoeveel water ze nodig hebben. Let hier goed op bij het sproeien. 

Planten en bomen in potten

Planten en bomen in potten kun je niet dezelfde hoeveelheid water geven met dezelfde frequentie als planten en bomen in plantenbakken. Factoren als de grootte van de pot, het seizoen en waar de pot staat hebben invloed op hoeveel en hoevaak er water moet worden gegeven. 

Hoe groter een pot is hoe meer water er kan worden opgeslagen in de de grond. Dit betekend dus dat je bij een grote pot minder vaak water hoeft te geven dan bij een kleine pot. Staat de pot in de schaduw dan hoeft de plant minder vaak water te krijgen dan wanneer deze in de zon staat. De wind speelt ook een factor. Een plant die veel in de wind staat heeft meer water nodig dan een plant die beschut staat. Seizoenen waarin de plant bladeren maakt zorgen dat er vaker water moet worden gegeven. In de herfst en winter hoeft een plant dus minder vaak water te krijgen. 

Je kunt planten en bomen in potten net als de andere planten water geven. Je gebruikt daarvoor dus gewoon de sproeier of gieter. 

De tuin laten sproeien

Waarom keer op keer in de tuin gaan staan om de planten en het gazon te sproeien als het ook allemaal automatisch kan? Verschillende hulpmiddelen kun je gebruiken om de klus voor je te laten doen. Dit begint al simpel bij een zwenk- of sprinkelsproeier. Het enige wat je nog hoeft te doen is de kraan open te zetten en deze hulpmiddelen doen het werk voor jou. 

Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan en een druppelsysteem plaatsen in je tuin. Hierbij verspreid je eenmalig lange waterslangen door de tuin waar kleine kleine gaatjes in zitten. Zodra je de kraan aan zet druppelt er water bij de planten.

Koop slimme sensoren, een sproeicomputer, druppelsysteem en sprinkler- en zwenksproeiers en laat deze allemaal samen werken. Het is een investering die je moet maken maar hiermee wordt je geheel ontzorgt als het gaat om de tuin water geven. Meer hier over weten? Lees dan eens onze blog Zo maak je jou tuin slim, een lijst met handige producten.  

Het droogteseizoen

Op 1 april begint jaarlijks het droogseizoen in Nederland. Watertemperaturen stijgen, planten hebben meer water nodig en er valt vaak minder regen. De vraag naar meer water neemt toe waardoor water tekorten kunnen ontstaan. We spreken van watertekort als er minder water is dan we nodig hebben. Met name doordat er weinig regenwater valt en er minder binnenkomt via rivieren kan dit ontstaan. 

Per regio kan wel of geen watertekort erg verschillen. Dit komt door de grond, de aanhoudende droogte die per regio kan verschillen en of er rivieren in de buurt zijn. Wanneer er watertekort is kan er een oproep door waterschappen worden gedaan om minder lang te douchen of de tuin niet te sproeien. 

Regenwater opslaan

Indien je voldoende ruimte in de tuin hebt kun je ervoor kiezen om een regenton te plaatsen. Te verkrijgen in verschillende grootte, vormen, kleuren en materialen. Voor elke tuin is wel een passende regenton te vinden. Het voordeel hiervan is dat je de tuin hier water mee kan geven. Super handig wanneer er te weinig water ter beschikking is. Maar het is natuurlijk ook beter voor het milieu en je portemonnee. 

Minder ruimte ter beschikking? Tegenwoordig zijn er ook regenwaterschuttingen. Een schutting gemaakt van kunststof met holle panelen waar regenwater in opgevangen kan worden. Op deze manier kun je én de tuin afscheiden met je buren én regenwater opvangen om hier vervolgens de planten mee water te geven. Een echte win win situatie creeër je hier dus mee. 

Wat kost een uur tuin sproeien?

Een zwenksproeier in de tuin verbruikt ongeveer 1000 liter water per uur. Per regio kan het verschillen hoe veel je betaald voor water. Dit komt omdat het per regio kan verschillen welk bedrijf het water aanbiedt. Vitens, Brabants Water, Dunea, Oasen, PWN, Waternet en Evides zijn de waterbedrijven in Nederland. Prijzen per 1000 liter liggen tussen de €0,70 en €1,33. Een grote tuin zorgt logischerwijs voor een hoger waterverbruik. De kosten zullen voor veel mensen niet een groot probleem zijn. Wat belangrijker is dan geld is het behouden van een goed milieu. Probeer daarom efficiënt met water om te gaan door op juiste tijden de tuin te sproeien of door regenwater op te vangen. 

Conclusie

Je weet nu wanneer en hoe vaak je de tuin moet sproeien. Elke dag een beetje de tuin sproeien is niet handig en kost je veel tijd. Je kunt er ook voor kiezen om te investeren in handige hulpmiddelen die dit werk voor je doen. Houdt daarnaast rekening met het milieu en sproei niet overbodig veel. Kies ervoor om regenwater op te slaan en dit te gebruiken voor de planten en het gazon. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen