Wanneer en hoe vaak moet je het gras maaien?

8 december 2020
3 min leestijd

Veel tuinen beschikken over een stuk gazon. Dit kan in zowel in de voor- als achtertuin zijn of misschien wel in beide tuinen. Een gazon kan je op allerlei verschillende manieren gebruiken, puur als siergras, speelgras of bijvoorbeeld om lekker uit te rusten in de zon. Maar wanneer en hoevaak moet je het gras nou maaien? We hebben het voor je uitgezocht.

Wanneer en hoevaak moet je het grasmaaien:

 • Maart, april, mei
  Zodra het gras in maart begint te groeien kun je het tweemaal per week
 • Juni, juli, augustus
  Eenmaal per week
 • September, oktober
  Tweemaal per week
 • November, december, januari, februari
  Het gras stopt met groeien in deze maanden, je hoeft het niet meer te maaien

Er spelen een aantal factoren mee hoe vaak er gemaaid moet worden. De belangrijkste factor is het soort gazon dat je in de tuin hebt. Hoe dit precies zit behandelen we in deze blog. Maar er zijn ook andere vragen die we beantwoorden. Een aantal vragen die we nog meer beantwoorden zijn:

 • Waarom moet je het gazon maaien?
 • Wat te doen na het gras maaien?
 • Kun je grasmaaien in de winter?

Verschillende soorten gazon

Er zijn drie gazonsoorten waaruit je kunt kiezen namelijk een siergazon, speelgazon of sportgazon. Elke type gazon bestaat uit een combinatie van verschillende soorten gras. Per gazon soort verschilt het hoe vaak en hoe kort het gras gemaaid moet worden. Hieronder leggen we de verschillen uit.

Siergazon
Een siergazon is het mooiste als het gras niet te lang is. Maai het gras tot maximaal 3 cm hoogte maar ga niet daaronder zitten. Het gras is niet bedoeld om vaak te betreden. Betreed het gras het liefst alleen als je het moet maaien.

Speelgazon
Een speelgazon kan een hoop meer aan dan een siergazon. Een speelgazon kun je tot 4 cm maaien. Een speelgazon hoef je tevens niet zoveel te maaien als een siergazon.

Sportgazon
Een sportgazon wordt veel betreden en kan behoorlijk wat verduren. De ideale graslengte is wat persoonlijk. Het gaat er in ieder geval om dat de bal goed kan rollen. 

In de ochtend of avond het gras maaien?

Zowel halverwege de ochtend (tussen 08.00 uur en 09.30 uur) en aan het eind van de middag (tussen 16.00 uur en 18.00 uur) kun je het beste het gras maaien. In de zomer verschillen deze tijden echter wat, vooral tussen 16.00 uur en 18.00 uur 

Gras maaien in de zon?

Het is niet verstandig om het gras te maaien wanneer de zon er vol op schijnt. Doordat het zonlicht op het gras schijnt wordt het fotosyntheseproces in gang gezet. Tijdens dit proces maakt een plant zuurstof en voedsel aan. Daarnaast zijn er op dit moment ook nog andere belangrijke chemische processen aan de gang. Als je tijdens deze belangrijke processen het gras gaat maaien onderbreek je deze. Het gras kan bijvoorbeeld minder goed vocht vasthouden. Dit is erg belangrijk voor de gezondheid van je gazon. 

Tot wanneer moet je gras maaien?

Het gras kan in principe gemaaid blijven worden tot de eerste keer dat er vorst voorspelt wordt. Veel mensen stoppen eind oktober, halverwege november met maaien. Maai het in ieder geval niet meer als er vorst voorspeld wordt aangezien dit slecht is voor het gras. 

Kun je het gras maaien in de winter?

Maai het gras niet in de winter aangezien vorst in de winter zeer aannemelijk is. Tijdens een zachte winter waarbij temperaturen boven de 7 °C liggen kun je het gras nog wel gewoon maaien. Maar het tot ongeveer 4 a 5 cm hoogte. De kans is klein dat het gras in de winter nog verder groeit. Het zal in ieder geval stoppen met groeien als de bodemtemperatuur onder de 5 °C komt.

Kun je het gras maaien als het nat is?

Na een regenbui of het sproeien van het gazon het gazon maaien is geen goed idee. Door het water staat het gras niet rechtop waardoor je het gras niet goed maait. Hierdoor bestaat de kans dat het gras scheurt in plaats van dat het goed wordt afgesneden. In dit geval is je gras extra vatbaar voor schimmels. Het vocht zorgt er dan ook nog eens voor dat de schimmel zichzelf snel kan verspreiden. 

Ook niet onbelangrijk is dat het gras oneven gemaaid kan worden. Een deel van het gras is misschien al wat droger waardoor het rechtop gaat staan. Dit gras wordt beter gemaaid en krijgt een andere lengte dan het gras wat nog hangt. Dit geeft geen fraai gezicht. 

Niet alleen het gras is nat de grond is dat ook. Hierdoor kan de grond tijdens het maaien ook beschadigd raken. De wielen van je grasmaaier gaan namelijk dieper de grond in dan wanneer de grond droog is. Sporen kunnen op je gazon verschijnen en het gras kan daardoor ook weer beschadigd raken. 

Nat gras maaien is slecht voor je grasmaaier
Tot slot kan je grasmaaier er ook onder lijden. Het vocht van het natte gras kan zorgen voor roest aan stalen onderdelen en indirect zou zelfs de motor er kapot van kunnen gaan. Daarnaast is nat gras zwaarder waardoor de bladen van het mes harder moeten werken. Hierdoor belast je de motor te veel. 

Grasmaaien als het nat is kost meer werk
Het grasmaaien wanneer het nat is brengt alleen maar nadelen met zich mee. Het kost je meer moeite dan wanneer het droog is. Het kost je daarnaast ook nog meer werk omdat de kans groot is dat het gras niet gelijk is gemaaid. Hierdoor moet je dus nog een keer maaien. Tot slot kun je ook lelijke vlekken krijgen op je schoenen en kleren die lastig schoon te maken zijn.

Bij welke temperatuur het gras maaien?

Gras groeit bij een temperatuur van 6 °C en daarboven en kan dan ook gemaaid worden. Ga niet maaien als er nog vorst verwacht wordt. Wanneer het erg heet is buiten kun je het beste in de ochtend en avond het gras maaien als de temperaturen wat lager liggen. Je zult merken dat het gras stopt met groeien als het langere tijd erg warm is. Dit komt omdat de bodemtemperatuur dan boven de 25 °C is gekomen.  

Grasmaaien na bemesten

Wacht na het bemesten van je gazon minimaal een week met maaien. Hierdoor kan de mest voldoende in de grond trekken en heb je hier het meeste plezier van. 

Wat te doen na het grasmaaien?

Wanneer je het gras hebt gemaaid met een grasmaaier zonder opvangbak is het van belang dat je de grasresten gelijk van het gazon harkt. Grasresten die blijven liggen zorgen ervoor dat het gras minder goed kan ademen en dat er minder licht schijnt op het gras. Hierdoor kan het gazon minder goed belangrijke voedingsstoffen op zich nemen en kan het op den duur uitgeput raken. 

Waarom maai je het gazon?

We weten nu onder andere wanneer en hoevaak je het gazon moet maaien, of je het gras kunt maaien in de winter en waarom je het beter niet kunt maaien als het nat is. Maar een belangrijke vraag hebben we nog niet beantwoord en dat is waarom je het gazon moet maaien. 

Een voller gazon
Door het gazon te maaien bevorder je de groei van fijne grassoorten. Het gevolg daarvan is een beter, voller gazon. 

Minder last van kale plekken
Door niet te maaien is de kans groter dat je kale plekken krijgt. Deze kale plekken zul je later moeten restaureren door opnieuw bij te zaaien of zoden opnieuw te leggen. 

Minder last van mos en onkruid
Het bijhouden van het gazon draagt bij aan een kleine kans op groei van mos en onkruid. Het kost je meer moeite om dit te verwijderen dan met regelmaat het gazon te maaien. De keuze is dus snel gemaakt!

Conclusie

We hopen een aantal belangrijke vragen betreft het maaien van het gras voor je te hebben beantwoord. Hopelijk ga je de informatie gebruiken met als resultaat een mooi vol, strak maar vooral gezond gazon waar je nog jaren van kunt genieten. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen