Wanneer het winter wordt kan je erop wachten tot het weer gaat vriezen. Omdat de temperatuur flink onder nul kan komen en dit dagenlang kan aanhouden heeft dit effect op je regenton. In deze blog leggen we aan je uit wat je moet doen met je regenton in de winter.
Wat moet je doen met een regenton in de winter:
Zorg ervoor dat in de winter de regenton helemaal leeg is. Al het water moet je uit de regenton laten lopen. Indien je dit niet doet kan het water wat erin zit bevriezen. Bij strenge en langdurige vorst wordt het water ijs. Dit ijs zet uit en kan ervoor zorgen dat de regenton beschadigd.
Wanneer je verder leest gaan we uitgebreid verder op dit onderwerp. We leggen in deze blog echter nog meer uit. Zo leggen we uit wat je moet doen met een regenton van hout, wat een wintervaste regenton is en meer.
Hieronder vind je alle stappen die je moet doorlopen:
1. Laat de regenton leeglopen
Allereerst moet je de regenton helemaal leeg laten lopen. Dit doe je simpelweg door de kraan open te draaien. Er bestaat een kans dat er altijd een klein beetje water onder in de regenton blijft zitten. Je hoeft dit laatste beetje niet uit de regenton te halen. Dit kleine beetje water zal namelijk geen vorstschade kunnen veroorzaken.
2. Laat de kraan open
Nadat je de regenton leeg hebt laten lopen moet je niet de kraan weer dicht draaien. Het is namelijk belangrijk dat als er opnieuw water in de regenton komt dit gelijk weer uit de regenton kan stromen.
Indien je de kraan dicht draait is dit laatste niet het geval al zal de regenton vol kunnen lopen en alsnog kunnen bevriezen.
3. Eventuele koppeling omzetten
Veel mensen kiezen ervoor om een koppeling op de regenpijp te zetten. Dit wordt ook wel een regenton vulautomaat genoemd. Deze zorgt ervoor dat het water wat door de regenpijp loopt in de regenton terecht komt.
Deze is veelal voorzien van zomer- en winterstand. Zet deze in de winter op winterstand. Dit voorkomt dat er nog water in de regenton terecht komt.
Het is niet nodig om een regenton te verplaatsen in de winter. Zodra je ervoor hebt gezorgt dat er geen water meer in zit is er ook geen reden om dit te doen.
Wil je om wat voor reden dan ook gebruik maken van de regenton in de winter dan is het belangrijk deze wel te verplaatsen.
In dit geval is het zaak om de regenton op een plek te zetten waar het niet vriest. Vaak is dit een plek binnen zoals in een schuur of garage. Dit zodat het water niet kan bevriezen.
Let wel op dat als je de regenton in de winter wil gebruiken dit vaak zorgt voor wat extra aansluitwerk. Je moet er namelijk voor zorgen dat het regenwater via een regenpijp naar binnen stroomt daar waar je de regenton hebt staan.
Een houten regenton in de winter
De meeste regentonnen zijn gemaakt van kunststof. Er zijn echter ook varianten die van hout zijn gemaakt. Net als de kunststof varianten zul je een houten regenton helemaal leeg moeten laten lopen. Als je het water erin laat zitten kan het hout gaan spijten als dit bevriest.
Omdat een houten regenton nogal zwaar is moet je deze niet omkiepen om het water eruit te krijgen. Het beste wat je kan doen is de kraan opendraaien zodat het water eruit kan lopen. Laat tevens de kraan open zodat eventueel nieuw water wat in de regenton stroomt er meteen weer uit kan lopen.
Het beste is ook om een houten regenton in de winter zoveel mogelijk uit de wind en regen te houden. Door deze weerselementen kan deze namelijk makkelijker slijten. Het hout kan bijvoorbeeld makkelijker splijten waardoor deze lek raakt.
Een wintervaste regenton is niet een regenton die je helemaal vol kan laten zitten in de winter. Een wintervaste regenton houdt in dat het water wat onder het kraantje zit niet tot vorstschade kan lijden. Dit komt omdat de onderkant van de regenton voorzien is van dikker materiaal waar vorst niet doorheen kan komen.
In de herfst kunnen er al dagen zijn dat er vorst aantreed. Dit zal vooral in de nacht zijn. Omdat het overdag nog een stuk warmer is zal niet al het water in de regenton kunnen bevriezen.
Sommige mensen kiezen ervoor om het water in de regenton te laten zitten in de winter en deze te isoleren. We zijn hier echter geen voorstander van omdat dit nooit 100% garantie zal geven dat het water niet bevriest.
Je kan namelijk de regenton omwikkelen met isolatiemateriaal maar de vorst kan in dit geval nog via de onder- en bovenkant in de regenton trekken.
Daarnaast is het zo dat het isoleren veel meer werk is dan de regenton leeg laten lopen. Bij het legen van de regenton hoef je jezelf ook geen zorgen te maken dat de regenton niet meer volloopt. Bij een aantal goede buien na de winter zal deze zo weer gevuld zijn.
Je weet nu precies wat je moet doen met de regenton in de winter. Gelukkig is het leeg laten lopen van de regenton helemaal niet moeilijk en gaat dit erg snel. Het is alleen belangrijk om het weerbericht in de gaten te houden. Zie je dat het meerdere dagen achter elkaar flink gaat vriezen zorg dan dat daarvoor de regenton al leeg is.
Benieuwd naar meer informatie over de regenton? We hebben naast deze blog nog veel meer blogs hierover geschreven. Zo leggen we bijvoorbeeld uit wat de voor- en nadelen uit van een regenton zijn, hoe je deze het beste schoon kunt maken en nog veel meer.