Iedereen weet dat het veel kan regenen in ons land. Sterker nog tussen de 120 en 155 dagen per jaar valt er regen. Met name als het langdurig regent of ontzettend hard regent kan je hier last van ondervinden in de tuin. In deze blog leggen we uit hoe je te veel water in de tuin tegen gaat.
Veel water in de tuin, dit zijn de oplossingen:
Wanneer je verder leest geven we uitgebreid uitleg over alle methodes om wateroverlast te verminderen in jouw tuin.
Plaats meer groen in de tuin
Een van de beste oplossingen tegen wateroverlast in de tuin is zorgen voor meer groen in de tuin. Met name als je veel tegels in de tuin hebt liggen zal het water maar wat moeilijk weg kunnen. Door een gazon aan te leggen kan het water makkelijker de grond in trekken.
Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een haag als tuinafscheiding te nemen in plaats van een schutting. De wortels van een haag nemen het water op en zorgen dat de grond goed waterdoorlatend blijft.
Het is daarnaast belangrijk om voldoende planten en struiken te plaatsen. Alle wortels van deze planten nemen vocht op en zorgen dat het water sneller de grond in trekt.
Tot slot zou je kunnen overwegen om een boom te plaatsen. Een boom kan veel water opnemen en zorgt, wanneer het warm is voor een natuurlijke schaduw plek.
Verwijder tegels waar mogelijk
Helaas liggen steeds meer tuinen in Nederland vol met tegels. Handig als je niets aan de tuin wil doen maar niet handig als het hard regent. Het water kan hierdoor namelijk niet de grond in zakken. Hierdoor kan het water alleen naar de riolering wat in sommige gemeentes zelfs leidt tot overbelasting van het rioolnetwerk.
Wist je dat veel gemeente subsidie geven voor het vergroenen van de tuin of dat ze gratis tuintegels komen ophalen? Check daarom de site van jouw gemeente, als dit mogelijk is zal dit voor jou wellicht een extra motivatie zijn.
Verhoog planten- en borderbakken
Door planten- en borderbakken te verhogen komt er meer grond in jouw tuin te liggen. Hoe meer grond er ligt hoe meer water er opgenomen kan worden. Hierdoor bestaat ook de kans dat planten beter gaan groeien. Hoe beter je planten groeien hoe beter de wortels zijn wat weer resulteert in meer wateropname.
Zorg dat de juiste grond in de tuin ligt
Elk soort grond reageert anders op water. Wanneer je bijvoorbeeld kleigrond in de tuin hebt liggen zul je merken dat deze lang water vasthouden. Bij langdurige regenval krijg je daarom wateroverlast.
Indien je kleigrond hebt liggen is alles eruit halen en vervangen een hele klus. Je kan daarom kleigrond ook mengen met zand. Hierdoor wordt de structuur dusdanig dat het water beter weg zal lopen.
Meer informatie over alle verschillende soorten grond vind je in onze blog Uitleg over grondsoorten die in jouw tuin kunnen voorkomen.
Boor gaten en vul deze met grind
Met name als je grond in de tuin hebt liggen wat minder goed water doorlaat is dit een goede oplossing. Maak met een grondboor verspreid over de tuin een aantal gaten (deze kan je wel tot een meter diep maken). Vul vervolgens de gaten met grind. Wanneer het hard regent kan op deze plekken het water makkelijker naar de bodem zakken.
Plaats een regenton
Sluit een regenton aan op de regenpijp van bijvoorbeeld je tuinhuis of schuur. Dit zorgt ervoor dat er minder water je tuin en/of riool instroomt. In de zomer kun je, wanneer het droog is je tuin water geven met het opgespaarde water. Dit kan je jaarlijks honderden liters waters en geld besparen.
Wist je dat er ook nog andere mogelijkheden zijn om water op te slaan zoals een muurregenton en zelfs een regenwaterschutting? Meer hierover lees je in onze blog Alle manieren om regenwater op te slaan in de tuin.
Maak een groendak
Heb je een veranda, tuinhuis, schuur of garage dan kan je van het dak een groendak maken. Een groendak heeft veel verschillende voordelen waaronder dat het goed water opneemt. Hierdoor stroomt er minder water naar je regenpijp en dus minder water in je tuin of de riolering.
Een groendak (laten) maken is wel een hele klus en een prijzige ingreep (met name als je dit laat doen). Wellicht dat je eerst andere methodes wil toepassen.
Pas het verloop van de tuin aan
Wanneer het verloop van je tuin een richting op gaat wordt het water niet goed verdeeld over de gehele tuin. Zo kan het zijn dat een gedeelte van de tuin al het water moet wegwerken terwijl bij een ander deel bijna geen water ligt.
Door het verloop van de tuin goed aan te passen zorg je ervoor dat de grond in de gehele tuin het water kan afvoeren.
Maak een looppad van grind in plaats van tegels
Regen loopt gemakkelijk langs het grind af de grond in terwijl dit bij tegels niet het geval is. Door een looppad van grint te maken creëer je in de tuin extra ruimte waar regenwater weg kan lopen.
Leg een afvoergoot aan
Deze oplossing is vooral handig als je een nieuwe tuin gaat aanleggen. Je kan een afvoergoot helemaal van voor tot achter aanleggen in je tuin. De afvoergoot kan je aansluiten op het riool zodat het water direct daar naar toe loopt.
Houdt de waterafvoer in de tuin schoon
Wanneer je een waterafvoer in de tuin hebt is het belangrijk om deze schoon te houden. Met name in de herfst, als de bladeren van de bomen beginnen te vallen, kan het rooster vol liggen met bladeren. Door het rooster vrij te houden van bladeren en ander rommel kan het overtollige water in de tuin het riool instromen.
Voorkom te veel schaduwplekken
Wanneer de donkere wolken weer plaats maken voor zonnestralen wil je niet te veel schaduwplekken in de tuin. De warmte van de zon helpt namelijk met het opdrogen van je tuin. Dit gebeurd minder goed als er teveel schaduw is en de zonnestralen niet de grond kunnen bereiken.
Je kent nu de 12 verschillende methodes om te wateroverlast in de tuin te voorkomen. Onze tip is om te beginnen met een methode die makkelijk is toe te passen en te kijken of dit voldoende is. Is dit niet voldoende pas dan nog een methode toe. Een combinatie van bijvoorbeeld minder tegels in de tuin, vehoogde border- en plantenbakken én het goed schoonhouden van de waterafvoer zal een wereld van verschil maken.