Welke onderhoudsvrije tuintegels zijn er?

14 oktober 2020
2 min leestijd

Een bezigheid in de tuin die keer op keer veel tijd kost is het schoonmaken van je tuintegels. De perfecte uitkomst zou een tegel zijn waar je, na het leggen nooit meer naar om hoeft te kijken. Welke tuintegels dat zijn lees je in deze blog.

Welke onderhoudsvrije tuintegels zijn er?

Helaas bestaan er geen tuintegels die helemaal geen onderhoud nodig hebben. Tuintegels die het minste onderhoud nodig hebben zijn:

 • Keramische tegels
 • Geimpregneerde tegels
 • Gecoate betontegels
 • Tegels van MBI (GeoSteen)

Deze tegels zijn gemakkelijk schoon te maken en hebben minder snel last van aanslag.

Welke tuintegels weinig onderhoud nodig hebben en waarom er geen tuintegels bestaan die helemaal geen onderhoud nodig hebben lees je hieronder. 

Deze tuintegels hebben weinig onderhoud nodig

Afb: keramische-buitentegels.nl

Keramische tegels
De absolute nummer een als het gaat om tuintegels met weinig onderhoud. Keramische  tuintegels zijn ontzettend sterk en passen zowel in een moderne als authentieke tuin. Keramische tuintegels zijn gemaakt van een mengsel van zand, klei, mineralen en kleurstoffen. Het mengsel wordt eerst onder grote druk geperst in mallen. Vervolgens gaan ze in een oven van ongeveer 1100 graden. Tijdens het bakken van de tegels worden ze extreem hard. Het perfecte mengsel en de extreme hitte waarin de tegels worden gebakken zorgt voor vele voordelen:

 • Lage vochtabsorptie (hierdoor groeit aanslag veel minder snel)
 • Geen verkleuring
 • Krasbestendig
 • Vorstbestendig
 • Hoge buigsterkte
 • Lage wateropname
 • Anti Slip Waarde R9 - R12 
 • De tegel weegt relatief weinig hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor dakterrassen en balkons

  Bron

Keramische tegels zijn er in veel verschillende kleuren, nuances en formaten. Daarnaast worden er ook verschillende structuren in de steen verwerkt. De tegels zijn hierdoor te verkrijgen met reliëf, mozaïek of helemaal glad. 

Wanneer je de tegels wil schoonmaken kan je het beste naar een doe het zelf zaak of tuincentrum. Daar heb je namelijk de juiste schoonmaakmiddelen voor de keramische tegels. Maak je tegels in ieder geval niet schoon met zeep of oliehoudende producten, dit kan namelijk leiden tot vlekken. 

Geimpregneerde tegels
De laatste jaren worden steeds meer tegels geïmpregneerd. De tegels worden als het ware voorzien van een beschermende toplaag. Omdat er veel verschil zit in de tegels verschilt het ook hoe goed de beschermende toplaag werkt. Bij de ene steensoort of bakmengels bind de impregneerde laag namelijk beter dan bij de ander. Doordat bijna elke tegel geïmpregneerd kan worden zijn ze in veel verschillende soorten en maten te verkrijgen. Andere voordelen zijn dat ze makkelijker zijn schoon te maken, langer mee kunnen, minder snel verkleuren en dat er minder snel krassen op komen. 

Betontegels met een coating
Als betonlook je stijl is en het helemaal in je tuin past dan zijn betontegels met een speciale coating de ideale keuze voor jou. Doordat er een afdekkende laag over de tegels wordt gebracht krijgt de betontegel een beschermende laag. Hierdoor groeit aanslag minder snel op de tegels en is het ook gemakkelijker om weer schoon te maken. Het nadeel van de coating is dat deze op den duur slijt. Dit betekend dat je tegels steeds sneller vies worden en minder makkelijk schoon te maken zijn. Gelukkig kan je betontegels opnieuw laten coaten zodat de kwaliteit goed blijft.  

Afb: mbi.nl

Tegels van MBI (GeoSteen)
Het bedrijf MBI heeft als slogan “de steenmeesters”. En toegegeven, zij mogen zich zo noemen. Het bedrijf maakt naast sierbestrating en tuintegels ook gevelstenen en straatstenen. MBI heeft een speciale lijn genaamd de GeoSteen serie. De tuintegels in deze serie zijn voorzien van een speciale toplaag. Hierdoor behouden de stenen langer hun kwaliteit en zijn ze minder gevoelig voor aanslag. 

Waarom bestaan er geen onderhoudsvrije tuintegels?

We hadden het graag anders gezien maar helaas bestaan er geen tuintegels die geen onderhoud nodig hebben. Hiermee kunnen we eigenlijk wel concluderen dat we niet zijn opgewassen tegen de natuur. Met name in landen waar het veel regent en waar het vochtig is (zoals bij ons in Nederland) is groene aanslag op je tegels niet te voorkomen. En eigenlijk is dat ook vrij logisch. Kijk eens hoe snel je vloer binnen al vies wordt van bijvoorbeeld vuil en stof. Je binnenvloer maak je regelmatig schoon en heeft lang niet zo veel te verduren als de je tuintegels. 

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

20 tuinplanten die weinig onderhoud nodig hebben

Hoe maak ik tuintegels schoon?

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je wekelijks je tuin goed veegt voorkom je dat er blad blijft liggen op je tuintegels. Als bladeren voor een langere periode op tuintegels blijven liggen kunnen deze vlekken veroorzaken. Wanneer je wekelijks veegt verwijder je ook gemakkelijker onkruidzaden weg. Per tuintegel verschilt het welk middel het beste werkt om schoon te maken. Vraag daarom bij je tuincentrum of doe het zelf zaak welk middel het meest geschikt is. 

Gebruik voor het schoonmaken het liefst geen hoge druk reiniger. Doordat het water hard tegen de tegels straalt kan de steen, coating- of impregnatielaag beschadigen. Het gevolg hiervan is dat de tuintegels sneller vies worden en minder makkelijk schoon te maken zijn. Middelen als chloor en zout kan je bij het schoonmaken ook beter vermijden. Deze bijtende middelen kunnen de kleur van je tegels aantasten. 

Je tuintegels voegen voor minder onderhoud

Het schoonmaken van je tuintegels neemt al best wel wat tijd in beslag. Daarnaast zul je merken dat onkruid het tussen de tuintegels erg goed doet. Om te voorkomen dat je jaarlijks onkruid moet weghalen kan je ervoor kiezen om je tuintegels te laten voegen. Het voegen van tuintegels is nogal een nauwkeurig klusje. De afstand tussen de tegels is een van de belangrijke factoren om rekening mee te houden. Wij raden daarom aan de tuintegels te laten voegen door door een stratenmaker of specialist. 

Wat groeit er op je tuintegels?

Tot slot, wat groeit er nou precies op je tuintegels? Wat is dat groene spul wat je elke keer maar weer van je tuintegels aan het schrobben bent? Het groene aanslag op je tegels is een natuurlijke groei van algen. Algen houden voornamelijk van plekken waar weinig zonlicht komt. Wanneer het vaker regent en de dagen weer korter worden gaat de verspreiding van de algen over je tuintegels sneller. Naast algen kan er ook mos op je tegels komen. Gelukkig duurt het langer voordat er mos op je tegels komt daarnaast is mos makkelijker te verwijderen van de tegels

Zoals al eerder genoemd is het goed om wekelijks je tuin te vegen. Wanneer bladeren een lange periode op je tuintegels liggen kunnen deze vlekken veroorzaken. 

Tip

Wanneer je gaat barbecueën kan er wel eens vet uit vlees op je tuintegels terecht komen. Het vet trekt gemakkelijk in je tuintegels waardoor het lastig schoon te maken is. Leg daarom een oud stuk karton onder je barbeque zo blijven je tegels gegarandeerd schoon.

Hopelijk hebben we je niet laten schrikken door te vertellen dat er geen tuintegels zijn die geen onderhoud nodig hebben. Je weet in ieder geval nu welke tuintegels je het beste kan aanschaffen als je hier zo min mogelijk onderhoud aan wil hebben.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen