Welke planten bloeien de hele zomer? Een uitgebreide lijst

18 juni 2023
2,5 min leestijd

Het is altijd heerlijk om een tuin of balkon vol kleurrijke bloemen te hebben die gedurende het hele zomerseizoen blijven bloeien. Gelukkig zijn er diverse plantensoorten die de zomerse warmte omarmen en non-stop bloeien, wat zorgt voor een levendige en aantrekkelijke tuin. In deze blog worden enkele planten besproken die de hele zomer door bloeien, zodat je kan genieten van een langdurig bloeiende tuin.

Een van de planten die deze hele zomerpracht biedt, is de Altheastruik (Hibiscus syriacus). Deze struik staat bekend om zijn opvallende, felgekleurde bloemen die langdurig bloeien. Andere langdurige zomerbloeiers zijn Petunia's, die niet alleen snel groeien, maar ook een veelzijdig kleurenpalet bieden om elke tuin op te fleuren. Daarnaast is er de langbloeiende vaste plant Muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus), die de hele zomer witroze bloemetjes produceert. 

29 tuinplanten die de hele zomer bloeien:

 • Muurfijnstraal
 • Hosta
 • Gaura lindheimeri
 • Rozen
 • Dahlia’s
 • Gladiolen
 • Begonia's
 • Hortensia's
 • Smeerwortel
 • Geranium Rozanne
 • Mandevilla
 • Petunia
 • Phlox paniculata,
 • Echinacea,
 • Achillea millefolium,
 • Salie
 • Allium
 • Zinnia
 • Tagetes
 • IJsplant
 • Vlinderstruik (Buddleja)
 • Rododendron
 • Hibiscus
 • Altheastruik
 • Spaanse margriet (Osteospermum)
 • Lelies
 • Asters
 • Eikenblad hortensia (Hydrangea quercifolia)
 • Rudbeckia

Bij het kiezen van planten die de hele zomer bloeien, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van elke soort, zoals de gewenste omstandigheden qua zonlicht, bodemtype en vochtigheid. Zo kan je optimaal genieten van hun prachtige bloei, die vanaf het begin van de zomer tot ver in de nazomer aanhoudt. 

Zomerbloeiers in de tuin

De zomer is het perfecte seizoen om te genieten van een kleurrijke en levendige tuin. Er zijn diverse planten die gedurende de hele zomer bloeien en de tuin tot een waar bloemenparadijs maken. In deze blog bespreken we enkele prachtige zomerbloeiers die bijdragen aan een uitbundige bloemenzee in de tuin.

Een populaire zomerbloeier is de altheastruik of tuinhibiscus. Deze struik bloeit van eind juli tot eind augustus en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals paars, blauw, roze en wit. Ze groeien met de jaren uit tot flinke struiken, maar kunnen goed gesnoeid worden om het gewenste formaat te behouden.

De geranium is een veelzijdige plant die de tuin onmiddellijk vult met kleur, dankzij hun geaderde bladeren en bloemen in wit, roze, paars of blauw. Geraniums bloeien de hele zomer, van juni tot september, en zijn daarom een uitstekende toevoeging aan elke tuin.

Een andere prachtige zomerbloeier is de hosta. Deze plant is er in verschillende soorten, variërend van klein tot groot blad en van groen tot grijs/blauw blad. Hostas kunnen uitgroeien tot een brede plant die veel ruimte in beslag neemt, maar zijn zeer geschikt voor zonnige tot halfschaduwrijke plekken en hebben redelijk veel water nodig.

Tot slot, zijn er langbloeiende vaste planten zoals de muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus), die de hele zomer bloeien zonder veel aandacht. Deze planten kunnen de tuin voorzien van kleur tijdens de warmste maanden, terwijl ze tegelijkertijd minder onderhoud vergen dan andere zomerbloeiers.

Met deze zomerbloeiers in de tuin bent je verzekerd van een kleurrijk en sfeervol paradijs waar je de hele zomer van kan genieten. Door een combinatie van verschillende planten en bloemen te kiezen, zorgt u voor een divers en boeiend kleurenpalet dat de tuin zal laten stralen.

Populaire zomerbloeiers

De zomer is een tijd waarin veel planten in volle bloei komen, en zorgen voor prachtige kleuren in de tuin of op het balkon. Er zijn veel verschillende plantensoorten die de hele zomer door bloeien en jouw tuin opfleuren. We bespreken hier enkele populaire zomerbloeiers, en de kleuren die ze te bieden hebben.

Een geweldige keuze voor langdurige bloei in de zomer is de Gaura lindheimeri. Deze vaste plant krijgt sprieterige stengels met vlindervormige bloemen, en is beschikbaar in roze en witte varianten. De bloemen gaan de hele zomer door en zorgen voor een levendige sfeer in de tuin.

Voor degenen die op zoek zijn naar een groenblijvende zomerbloeier, is de roos een uitstekende optie. Rozen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waaronder roze, paars, blauw en wit. Ze blijven het hele seizoen groen, waardoor ze zorgen voor een weelderig bladerdek naast de bloemen.

Een andere geliefde zomerbloeier is de dahlia. Deze plant zorgt voor een indrukwekkend schouwspel met haar grote, opvallende bloemen. Dahlia's zijn beschikbaar in vele kleuren, en kunnen zo niet alleen als solitaire plantensoort worden gebruikt maar ook prachtige combinaties van kleuren vormen in de tuin.

Naast deze populaire zomerbloeiers zijn er nog talloze andere opties. Gladiolen, lelies, anemonen, en begonia's zijn allemaal prachtige zomerbloeiende bollen die een aanvulling kunnen zijn op elke tuin of balkon. Door verschillende soorten planten en kleuren te combineren, creëer je een waar feest van kleur in jouw buitenruimte tijdens de zomermaanden.

Bloeiers voor zon en schaduw

Tuinliefhebbers willen vaak het hele zomerseizoen genieten van kleurrijke planten, zowel in de zon als in de schaduw. In deze blog bespreken we een aantal planten die de hele zomer bloeien en geschikt zijn voor zonnige en schaduwrijke plekken in de tuin.

Hortensia's zijn een uitstekende keuze voor diegenen die op zoek zijn naar onderhoudsarme struiken. Deze meerjarige planten kunnen van de late lente tot de herfst pastelkleurige bloemen toevoegen aan de tuin. Ze groeien goed in zowel de volle zon als in halfschaduw en zijn verkrijgbaar in roze, witte, rode en blauwe bloemen.

Een andere aanbevolen plant voor zon en schaduw is de smeerwortel. Deze inheemse plant bloeit in de schaduw, maar groeit ook prima in halfschaduw of zelfs de zon. De witte, lila en paarse bloemetjes zijn vooral populair bij hommels en bijen. Smeerwortel groeit het best op een vochtige plek.

Wanneer je op zoek bent naar planten die zowel in de zon als in de schaduw goed gedijen, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van elke plant. Wees niet bang om verschillende planten in de tuin te proberen en te combineren om het hele seizoen door van een kleurrijke en levendige omgeving te genieten.

Vaste planten en eenjarige zomerbloeiers

Vaste planten en eenjarige zomerbloeiers zijn de perfecte keuze voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar een weelderige bloei die de hele zomer aanhoudt. Hieronder bespreken we enkele van de populaire vaste planten en eenjarige zomerbloeiers die je in jouw tuin kunt planten.

Een favoriete vaste plant die de hele zomer bloeit, is de Geranium Rozanne. Deze plant produceert prachtige paarsblauwe bloemen en vermeerdert zich gemakkelijk. Hierdoor ontstaat snel een bloementapijt in de tuin, zelfs zonder veel inspanning.

De Mandevilla is een klimplant met witte, roze en rode bloemen die tot in de herfst kunnen bloeien. Ze zijn een ideale aanvulling op de tuin als u op zoek bent naar een plant die de hele zomer lang bloeit.

De eenjarige Petunia is populair in potten en bakken. Het is een ideale keuze voor het opfleuren van hangende tuintjes. Petunia's zijn er in verschillende kleuren en groeiwijzen en zorgen gegarandeerd voor kleur in de tuin gedurende de hele zomer.

Enkele andere vaste planten die de hele zomer bloeien zijn: Phlox paniculata, Echinacea, Achillea millefolium, Salie en Allium. Deze planten hebben elk unieke bloemen en kleuren, en kunnen een fantastische aanvulling op de tuin zijn.

Eenjarige zomerbloeiers zoals Zinnia, Tagetes, en IJsplant bloeien ook de hele zomer. Ze zijn niet alleen perfect voor het toevoegen van kleur aan de tuin, maar ook voor het aantrekken van nuttige insecten zoals bijen en vlinders.

Over het algemeen zijn er tal van opties voor vaste planten en eenjarige zomerbloeiers die de hele zomer door bloeien. Door een combinatie van deze soorten te planten, kan je genieten van een tuin vol kleur.

Bloeiende struiken

Er zijn diverse struiken die de hele zomer bloeien en zo voor een levendige en vrolijke sfeer zorgen in elke tuin. Hieronder bespreken we enkele van deze bloeiende struiken bespreken.

Vlinderstruik (Buddleja)
Deze struik trekt vlinders aan en zorgt voor een levendig kleurenspektakel in de tuin.

Rododendron
Ook de Rododendron is een prachtige zomerbloeier die vanaf het late voorjaar tot het begin van de zomer bloeit.

Rozen
Rozen zijn zonder twijfel een van de populairste bloeiende struiken in de tuin. Ze komen in talloze variëteiten en kleuren, waardoor er voor elke smaak een passende roos te vinden is. Rozenstruiken bloeien vaak de hele zomer door en zorgen voor een heerlijk, zoet aroma in de tuin. Ze zijn eenvoudig te verzorgen en kunnen zowel in de border als in potten op het terras worden geplant.

Hibiscus
De hibiscus is een tropische plant die de hele zomer prachtige, grote bloemen produceert. De hibiscusstruik is winterhard en kan goed groeien in het Nederlandse klimaat. Deze exotische struik is een echte blikvanger in de tuin en zorgt voor een zomers gevoel. Je kunt de hibiscus in verschillende kleuren vinden, zoals wit, roze, paars en rood.

Altheastruik
Tot slot is er de Altheastruik, deze struik is afkomstig uit Azië en staat bekend om zijn prachtige, trompetvormige bloemen die de hele zomer door bloeien. De Altheastruik is in verschillende kleuren verkrijgbaar, waaronder wit, roze, paars en blauw, en is een populaire keuze voor een kleurrijke en onderhoudsarme tuin.

Al deze bloeiende struiken dragen bij aan een prachtige, kleurrijke tuin gedurende de zomermaanden. Door te kiezen voor een combinatie van deze struiken, creëer je een tuin die zowel visueel aantrekkelijk is als een heerlijke geur verspreidt.

Deze blog vind je wellicht ook interessant…

Welke planten bloeien in de herfst? Onze 9 favoriete herfstbloeiers

Planten voor potten en bakken

Het kiezen van de juiste planten voor potten en bakken is essentieel om een aantrekkelijke en langdurige bloei op jouw balkon of terras te creëren. Hieronder benoemen we enkele plantensoorten die perfect zijn voor deze situatie en de hele zomer zullen bloeien.

Geraniums (Pelargonium)
Deze klassieke plant is ideaal voor potten en bloembakken, omdat ze zowel op zonnige als halfschaduw plekken kunnen staan. Er is een grote variëteit in bloemvormen en kleuren, waardoor je elk seizoen opnieuw verrast zal worden door deze plant.

Spaanse margriet (Osteospermum)
Deze vrolijke bloeier is niet alleen mooi, maar ook makkelijk in onderhoud. De Spaanse margriet kan goed in potten en bakken groeien en zorgt voor een kleurrijk terras of balkon.

Lelies
De prachtige trompetvormige bloemen van lelies zijn een aanwinst voor elke tuin. Ze doen het goed in zowel borders als in potten, waardoor ze geschikt zijn voor op het terras. Er zijn twee hoofdsoorten lelies: oosterse en Aziatische. 

Asters
Met ongeveer 600 variëteiten om uit te kiezen, kan je met asters voor elke smaak een geschikte plant vinden. Deze rechtop groeiende planten met hun kruidachtige uitstraling passen goed in een vaste planten border, maar kunnen ook prima op het terras staan in potten en bakken.

Eikenblad hortensia (Hydrangea quercifolia)
Deze opvallende plant heeft extreem langhoudende, kegelvormige bloemen die de hele zomer tot ver in de herfst bloeien. De bloemen veranderen van kleur (vaak van wit naar roze) naarmate het seizoen vordert.

Het is belangrijk om bij de keuze van planten voor potten en bakken rekening te houden met de groeiomstandigheden, zoals de hoeveelheid zonlicht en de waterbehoefte van de planten.

Veelgestelde vragen

Welke zomerbloeiers zijn geschikt voor de volle zon?

Er zijn veel zomerbloeiers die goed gedijen in de volle zon. Enkele voorbeelden hiervan zijn Dahlia, Rudbeckia (Zonnehoed), en Lavendel. Deze planten kunnen goed tegen hitte en direct zonlicht, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor zonnige plekken in jouw tuin.

Welke winterharde planten bloeien in de zomer?

Winterharde planten die in de zomer bloeien zijn onder andere Lamium maculatum (gevlekte dovenetel), Astilbe, en Heuchera (‘Purperklokje’). Deze planten kunnen goed tegen koude omstandigheden en zullen ook in de zomer volop bloeien.

Welke langbloeiende vaste planten zijn er?

Langbloeiende vaste planten zijn planten die gedurende een groot deel van de zomer bloeien, zoals Geranium, Agastache (Dropplant), en Gaura lindheimeri. Deze planten blijven tijdens het warme seizoen kleurrijk en zijn een mooie toevoeging aan de tuin.

Welke planten bloeien van mei tot september?

Planten die bloeien van mei tot september omvatten onder meer Salvia, Coreopsis (Meisjesogen) en Campanula (Klokjesbloem). Deze planten zorgen voor een lange bloeitijd, wat betekent dat de tuin er in de zomermaanden vrolijk en kleurrijk uit blijft zien.

Conclusie

Door een of meerdere van deze planten te plaatsen in de tuin zorg je voor veel kleur en vrolijkheid gedurende de hele zomer. Wij zouden er in ieder geval meerdere plaatsen en combinaties maken tussen vaste planten, eenjarige planten maar ook struiken voor veel extra kleur.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen