Welke planten zijn geschikt voor een tuin op het zuiden? 

18 juni 2023
2 min leestijd

Planten die goed gedijen in een tuin op het zuiden zijn meestal bestand tegen warmte en hebben voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. In deze blog zullen we enkele van de meest geschikte planten benoemen om te overwegen voor jouw tuin op het zuiden.

Bij het plannen van een tuin op het zuiden is het belangrijk rekening te houden met zowel bloeiende als niet-bloeiende plantensoorten. Bloeiende planten zoals Petunia, lavendel en aster zijn in het bijzonder geschikt vanwege hun vermogen om met veel zon om te gaan en omdat ze prachtige kleuren bieden. Vetplanten en cactussen zijn ook uitstekende keuzes, omdat ze goed tegen de zon kunnen en weinig onderhoud vergen.

Naast bloeiende planten en vetplanten, zijn er ook enkele struiken en bomen die goed gedijen in een zonnige, zuidelijke tuin. Zo is de hibiscus een populaire keuze vanwege zijn spectaculaire bloemen en zijn vermogen om de hitte te verdragen. Door een verscheidenheid aan planten te kiezen die geschikt zijn voor deze omstandigheden, kan je ervoor zorgen dat jouw tuin op het zuiden het hele jaar door mooi en levendig blijft.

Welke planten zijn geschikt voor een tuin op het zuiden?

Een tuin op het zuiden biedt vele voordelen, zoals veel zon en licht, waardoor veel planten gemakkelijk kunnen groeien. In dit gedeelte bespreken we diverse planten die bijzonder geschikt zijn voor een zonnige tuin op het zuiden.

Vaste planten

Voor een zonnige tuin op het zuiden zijn er tal van vaste planten die goed gedijen in de volle zon. Enkele voorbeelden zijn asters, spoorbloem (Centranthus), blauwe distel (Eryngium), wolfsmelk (Euphorbia), palmlelie (Yucca) en steentijm (Calamintha). Deze planten zijn niet alleen aantrekkelijk voor hun bloei, maar ook voor hun bestendigheid tegen droogte, wat vaak voorkomt in zonnige tuinen.

Mediterrane kruiden

Mediterrane kruiden zoals lavendel en rozemarijn zijn een uitstekende keuze voor een zonnige tuin op het zuiden. Deze kruiden worden van nature in zonnige en droge klimaten gevonden, waardoor ze geschikt zijn voor de omstandigheden in zulke tuinen. Bovendien bieden deze kruiden niet alleen kleur en geur aan jouw tuin, maar kunnen ze ook worden gebruikt in de keuken.

Siergrassen

Siergrassen zijn een andere geschikte optie voor een zonnige tuin op het zuiden. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, bestand tegen droogte en gedijen goed in de volle zon. Er zijn verschillende soorten siergrassen beschikbaar, met gevarieerde hoogtes, kleuren en texturen, die kunnen worden gecombineerd om een mooie en levendige tuin te creëren.

Bloemen

Een zonnige tuin op het zuiden is ideaal voor het kweken van diverse bloemen die goed gedijen in de volle zon. Enkele voorbeelden zijn rozen, die meer bloeien naarmate ze meer zon krijgen, en de Spaanse margriet, een vrolijke bloem die in meerdere kleuren verkrijgbaar is en goed bestand is tegen de zon. Andere bloemen die geschikt zijn voor een zonnige tuin zijn petunia's en de aster.

Door de juiste keuze van planten te maken, kunt u genieten van een prachtige en levendige tuin die de hele zomer lang blijft bloeien.

Waterbehoefte en grondsoort

Droge grond

Planten die geschikt zijn voor een tuin op het zuiden, moeten goed gedijen in droge grond en zonlicht. Droge grond verwijst naar bodems met een laag watergehalte en een goed drainagesysteem. Sommige plantensoorten die goed gedijen in droge grond zijn bijvoorbeeld de Spaanse margriet en lavendel. Lavendel is niet alleen een mooie toevoeging aan de tuin, maar het heeft ook een heerlijke geur.

Het is belangrijk om rekening te houden met de waterbehoefte van de planten in een zuidelijke tuin. Sommige planten hebben weinig water nodig, terwijl andere meer vocht nodig hebben om te floreren. Let bij het selecteren van planten op hun waterbehoefte en probeer een goede balans van zowel dorstige als droogtetolerante planten te creëren.

Waterbeheer

Een belangrijk aspect van het onderhouden van een tuin op het zuiden is het beheer van water. Zorgen voor een goede drainage is cruciaal, aangezien overmatig water in de grond kan leiden tot wortelrot en de groei van schadelijke schimmels. Het installeren van een drainagesysteem of het gebruik van verhoogde plantenbakken kan helpen om de juiste hoeveelheid vocht in de grond te handhaven.

Daarnaast moet de grondtype afgestemd zijn op de behoeften van de specifieke planten in uw tuin. Elke plant heeft zijn eigen voorkeur voor grondsoort, zoals zandige, klei- of leemgrond. Door de juiste grondsoort voor elke plant te selecteren, kunt u het succes en de gezondheid van de tuin op het zuiden maximaliseren. Meer informatie over de verschillende grondsoorten die in Nederland voorkomen vind je hier.

Waterbesparende technieken kunnen ook nuttig zijn om het waterverbruik in de tuin te verminderen. Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik mulch om vocht in de grond vast te houden en verdamping te verminderen.
  • Geef planten 's ochtends vroeg of laat in de avond water, wanneer de verdamping het laagst is. Meer info over wanneer je het beste de tuin kan sproeien vind je hier.
  • Kies voor druppelirrigatie in plaats van sproeiers om het waterverbruik te verminderen. Meer informatie hierover vind je hier.

Door goed waterbeheer, passende keuze van planten, en aandacht te besteden aan de grondsoort, kunt u een succesvolle, mooie en waterzuinige tuin op het zuiden creëren.

Kleur en bloeitijd

In een tuin op het zuiden zijn er diverse planten die geschikt zijn om kleur en bloei te bieden gedurende het hele jaar. In deze sectie worden de ideale planten voor voorjaar, najaar en zomer besproken.

Voorjaar

In het voorjaar zijn er tal van planten die opfleuren met prachtige kleuren. De Spaanse margriet is een vrolijke bloem die verkrijgbaar is in meerdere kleuren, waaronder wit, geel, en oranje. Deze bloem kan prima tegen de zon en brengt kleur in je tuin op het zuiden. Andere voorjaarsbloemen zijn onder andere de narcis, krokus en het sneeuwklokje. Deze vroege bloeiers zorgen voor kleur en leven in de tuin na de koude wintermaanden.

Zomer

De zomer is een uitstekende tijd om je tuin op te fleuren met vrolijke zomerbloeiers. Hibiscus 'Tricolour' is een prachtige struik die verschillende kleuren bloemen krijgt en zeer geschikt is voor een zuidelijk gelegen tuin. Petunia's en lavendel zijn andere zomerse planten die goed zullen gedijen in een zonnige tuin. Petunia's zijn er in levendige kleuren zoals paars, roze, en wit en zorgen voor een kleurrijk geheel. Lavendel is niet alleen mooi, maar ruikt ook heerlijk; een perfecte aanvulling op je tuin.

Najaar

In het najaar is het belangrijk om planten te kiezen die zowel bestand zijn tegen koude temperaturen als kunnen genieten van de warme zon. Enkele ideale opties zijn de Aster en de Heuchera. De Aster bloeit met kleurrijke paarse, roze en witte bloemen die tot laat in het seizoen blijven. De Heuchera is een winterharde plant met aantrekkelijk gekleurd blad en komt voor in diverse kleuren zoals paars, groen en rood.

Planten in potten en tuininspiratie

Geschikte planten voor potten

Bij het kiezen van geschikte planten voor potten op een zuidelijk gerichte tuin is het belangrijk rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht die de planten zullen ontvangen. In een zuidelijke tuin kunnen planten zoals eenjarige zomerbloeiers, bloembollen, vaste planten en kuipplanten goed gedijen. Deze planten kunnen in vaste bakken of losse potten groeien en er is zelfs ruimte voor klimplanten.

Eenjarigen kunnen bijvoorbeeld heel goed in potten groeien en zorgen voor een kleurrijk variatie aan bloemen. Enkele voorbeelden van eenjarige plantensoorten die geschikt zijn voor zuidelijke tuinen zijn geraniums, petunia's en verbena's. Voor bloembollen kan je denken aan tulpen, narcissen en hyacinten. Het gebruik van wintergroene planten zoals buxus, heesters en bomen zorgt voor een groene basis en structuur in een zuidelijke tuin.

Veelgestelde Vragen

Welke vaste planten zijn winterhard en geschikt voor de volle zon?

Een aantal winterharde vaste planten die geschikt zijn voor volle zon zijn lavendel, aster en petunia. Deze bloemen zijn niet alleen roze en paars, maar ze ruiken ook heerlijk en kunnen goed tegen de zon. 

Wat zijn langbloeiende planten die de volle zon verdragen?

Langbloeiende planten die goed gedijen in de volle zon zijn onder andere hibiscus, coreopsis en geraniums. Deze planten hebben vaak kleurrijke bloemen en kunnen een vrolijke toevoeging zijn aan jouw zonnige tuin. 

Welke sterke planten gedijen goed in de zon?

Sterke planten die goed gedijen in de zon zijn onder andere vetplanten en cactussen. Deze planten zijn niet alleen bestand tegen de zon, maar hebben ook weinig water nodig. 

Wat zijn geschikte potplanten voor een zonnige tuin?

Geschikte potplanten voor een zonnige tuin zijn onder andere olijfbomen, bougainvillea en agapanthus. Deze planten doen het goed in potten en kunnen een mooie bijdrage leveren aan de sfeer in een zuidelijke tuin.

Welke planten hebben weinig water nodig en kunnen in de volle zon staan?

Planten die weinig water nodig hebben en goed gedijen in de volle zon zijn onder andere sedum, lavendel en yucca. Deze planten zullen goed groeien en bloeien in jouw zonnige tuin, zelfs als ze niet veel water krijgen.

Wat zijn groenblijvende plantensoorten geschikt voor volle zon?

Groenblijvende plantensoorten die geschikt zijn voor volle zon zijn onder andere buxus, rozemarijn en laurier. Deze planten zullen het hele jaar door groen blijven en kunnen structuur en kleur toevoegen aan jouw tuin.

Conclusie

Je weet nu welke planten het goed doen in een tuin op het zuiden. Er is voldoende keuze en veel variatie. Dit maakt het mogelijk om veel te combineren met verschillende soorten, kleuren en groottes. Je weet ook dat je niet alleen rekening moet houden met de hoeveelheid zon maar ook met het grondsoort en het waterbeheer om je planten goed te kunnen laten groeien en bloeien. We wensen je veel succes bij het kiezen van de juiste planten voor jouw tuin.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen