Welke soorten schoffels zijn er én waar gebruik je ze voor?

8 februari 2021
4,5 min leestijd

Schoffelen zien sommige als een therapeutisch klusje, andere als een verplichting. We behandelden in onze blog ‘Waarom moet ik mijn tuin harken en schoffelen?’ al waarom je dit doet en waar het goed voor is. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten schoffels. Zijn er verschillende soorten zul je misschien denken? Jazeker, je hebt bijvoorbeeld de trekschoffel, handschoffel en zelfs een schoffelmachine. De schoffel kent ook allerlei verschillende soorten bladen én is van verschillende materialen gebruikt. Welke dit zijn hebben we ook uitgezocht voor je. 

Welke soorten schoffels zijn er?

 • Normale schoffel
 • Trek schoffel
 • Handschoffel
 • Schoffelmachine
 • Pendelschoffel

Welke soorten bladen zijn er?

 • Recht
 • Rond
 • Halfrond
 • Hartvormig
 • Ruitvormig
 • Puntig

In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten die hierboven genoemd zijn. Tevens hebben we uitgezocht welke soorten stelen er zijn, welke handvatten er op een schoffel zitten en het verschil in prijzen. We leggen ook uit waar je de schoffel kunt kopen en hoe je deze het beste kunt opbergen. 

Normale schoffel
Deze kennen de meeste mensen wel, deze variant zie je namelijk het meest gebruikt worden en is altijd te koop in een bouwmarkt of tuincentrum. Het blad is recht, gemaakt van metaal en ongeveer 14 cm breed. Je kunt kiezen voor een steel van 120 cm, 140 cm of 160 cm, deze is gemaakt van essenhout of glasvezel (fiber) en heeft aan de bovenkant een handvat (deze noemen ze ook wel de hilt). Deze variant gebruik je voor normale tuingrond en wortels die niet te diep liggen. Je maakt bij het gebruik van deze schoffel een duwende beweging om de grond en wortels los te krijgen.

Trek schoffel
De naam verraad het al, bij deze schoffel doe je precies het tegenovergestelde ten opzichte van de variant hierboven. Je gebruikt de trekschoffel (ook wel hak genoemd) om hoger onkruid te wieden. De trek schoffel gaat dieper de grond in waardoor het makkelijker is om dieper gelegen wortels los te snijden. Wanneer je met een schoffel dieper de grond in gaat betekent dit dat je meer weerstand zult hebben. Met een trekkende beweging kan je meer kracht zetten. 

De lengte van de steel, het materiaal van het blad en de breedte van het blad zijn gelijk aan de normale schoffel. Het grote verschil zit hem in de positie van het blad, deze is namelijk omgedraaid. Vaak is het blad ook iets langer en zijn sommige voorzien van een T-handvat voor meer grip. 

Hand schoffel
Deze variant lijkt erg op de trek schoffel alleen heeft deze geen lange steel maar alleen een handvat. Met een hand schoffel kun je nauwkeuriger werken aangezien je zelf dichter bij de grond zit. Gebruik deze variant bijvoorbeeld als je grond tussen twee of meerdere planten wil schoffelen. De kans om planten te beschadigen is groter bij het gebruik van een normale variant. Het handvat is gemaakt van kunststof of hout en heeft een lengte van ongeveer 10 cm.

Schoffelmachine van PowerPlus

Schoffelmachine
Heb je veel grond dat geschoffeld moet worden, wil je niet zo veel lichamelijke inspanning doen of heb je weinig tijd, kies dan voor een schoffelmachine. Verschillende fabrikanten zoals Stilh en Pellenc en Powerplus hebben hun eigen variant. Per merk verschillen ze nog al van elkaar. Zo zit er onder andere verschil tussen het aantal messen/bladen, of deze versteld kunnen worden, of ze op een accu werken of met behulp van een stroomkabel en hoe diep ze messen kunnen komen. 

Pendelschoffel
Wat uniek is aan de pendelschoffel is dat deze aan beide zijde van het blad messen heeft. Je kunt daardoor schoffelen door zowel duwende als trekkende bewegingen te maken. De pendelschoffel is ideaal als je nauwkeurig tussen planten en/of groenten wil wieden. De breedte van het blad is 14 cm breed en gemaakt van staal en de steel is gemaakt van metaal, essenhout of glasvezel (fiber). Net als bij andere varianten kun je kiezen voor een steel van 120 cm, 140 cm of 160 cm. 

De verschillende soorten bladen 

Recht blad
Het rechte blad wordt gebruikt op de normale-, trek- en handschoffel. 

Rond blad
Gebruik een rond blad als je in borders of zandgrond moet schoffelen.

Halfrond blad
Het halfronde blad wordt ook wel de halve maan genoemd. Dit blad wordt veel gebruikt in moestuinen. Halfronde bladen kun je goed gebruiken voor harde grond.

Hartvormig blad en Ruitvormig blad
Gebruik een hartvormig blad wanneer onkruid dicht bij andere planten staat. Hiermee is de kans namelijk kleiner dat je de planten raakt tijdens het schoffelen. 

Puntig blad
Is de ondergrond stevig? Gebruik dan een blad met een punt. Je kunt hiermee makkelijker in de grond steken. 

De steel

Net als bij veel andere tuingereedschappen zoals de hark, schep en bezem is de steel een belangrijk onderdeel. Hierin spelen twee factoren een belangrijke rol namelijk de lengte en het soort materiaal. 

De lengte van de steel
Om te zorgen dat je de werkzaamheden goed kunt uitvoeren (lees: geen lichamelijke klachten krijgen), is het belangrijk dat de steel de juiste lengte heeft. De meest voorkomende maten zijn 120 cm 140 cm en 160 cm. Aan de hand van hoe groot je bent kies je jouw gewenste formaat. Een te kleine steel zorgt er namelijk voor dat je voorovergebogen gaat staan. Hierdoor zul je als snel last van je rug krijgen.

Werk je bijvoorbeeld samen met je partner in de tuin en verschillen jullie van lengte, dan kun je ervoor kiezen om het blad apart te kopen. Koop de juiste formaten stelen en vervang deze aan de hand van wie de werkzaamheden uitvoert. 

Tip

Wil je makkelijk en snel de steel kunnen vervangen dan is de Gardena Combisystem wellicht iets voor jou. Je kunt met een klik de steel los klikken van het blad. Daarnaast kun je allerlei andere onderdelen kopen zoals een bezem, bladhark of tuinhark.

Het soort materiaal van de steel
Bijna altijd zijn de stelen gemaakt van essenhout. Dit soort hout is stevig en heeft de eigenschap licht te kunnen buigen. Hierdoor is de kans dat het breekt klein. Een handschoffel heeft natuurlijk niet echt een steel. Het handvat is echter vaak ook gemaakt van hout of van kunststof. 

Handvatten

De meeste schoffels zijn voorzien van een handvat (hilt) aan het einde van de steel. Zonder handvat wordt het uitvoeren van de klus een stuk lastiger. Het handvat zorgt er namelijk voor dat je meer grip hebt waardoor je meer kracht kunt zetten.

Handvat (Hilt)

Voor extra grip kun je ook kiezen voor een ergonomisch handvat. Deze licht beter in de hand en zorgt ervoor dat je minder kracht hoeft te zetten.

Prijzen

Je hoeft niet veel geld kwijt te zijn voor een schoffel. Je hebt namelijk al een schoffel voor € 6,09. Echter kun je ook veel meer kwijt zijn. Denk bijvoorbeeld aan de schoffel van het merk Garden die € 83,95 kost. Deze schoffel is voorzien van een ergonomisch handvat zodat je meer kracht kunt zetten. 

Tuinier je niet zo vaak en gebruik je de schoffel niet vaak dan is een goedkope variant de beste keuze voor jou. Maak je veel gebruik van de schoffel dan kun je beter voor een duurdere variant gaan, deze zijn vaak van betere kwaliteit en gaan vele malen langer mee. 

Waar kun je het beste een schoffel kopen?

Net als bij alle andere tuingereedschappen kun je de schoffel in bouwmarkten, tuincentra en online kopen. Wil je weten wat de kwaliteit van de schoffel is dan kun je het beste naar de winkel gaan. Een product dat je in de handen hebt kun je vaak beter beoordelen dan wanneer je deze alleen op een foto ziet. Echter kun je op bol.com, die overigens een groot assortiment aan schoffels heeft, sorteren op beoordeling. Mensen die al eerder een schoffel hebben gekocht kunnen de schoffel beoordelen tussen de 1 en 5 sterren en er een recensie over schrijven. Je kunt filteren op best beoordeelde schoffels en de bevindingen van andere lezen, super handig!

Het voordeel van het kopen van een schoffel in een bouwmarkt of tuincentrum is dat, wanneer die kapot gaat, je (vaak) snel een nieuwe kunt krijgen. Het voordeel van online kopen is dat prijzen vaak scherper zijn waardoor je minder betaald. 

Opbergen

De meeste schoffels hebben een houten steel en een metalen blad. Twee soorten materialen die allebei aangetast kunnen worden of kunnen slijten wanneer je deze buiten laat liggen. Met name als je tuingereedschap niet goed opbergt zul je merken dat deze minder lang mee gaan. Voor de schoffel is dit dus niet anders. Zorg er daarom voor dat je na gebruik van de schoffel de grondresten verwijderd en deze droog opbergt. Het liefst hang je de schoffel op in je schuur of garage. Zorg er voor dat het metalen blad niet de koude grond raakt. Hierdoor kan het namelijk gaan roesten. 

Conclusie

Je weet nu welke soorten schoffels er allemaal zijn, waar de steel van gemaakt is en dat er verschillende handvatten zijn. Kwa prijs kun je veel verschillende kanten op. Let echter op, vaak is goedkoop duurkoop. Wil je lang gebruik kunnen maken dan raden we je aan om de schoffel op te bergen zoals hierboven vermeld. Schoffelen is misschien niet de leukste klus het is echter wel een belangrijke klus. Met die gedachte in je achterhoofd is het wellicht minder erg om deze uit te voeren.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen