Welke tuinplanten bloeien in september? (onze 7 favoriete)

27 augustus 2022
1,5 min leestijd

In de maand september begint de herfst weer. Er verandert veel in de natuur en daarom ook in jouw tuin. Veel planten hebben in de lente en zomer gebloeid en je tuin veel kleur gegeven. Maar welke planten bloeien in september? Dat hebben wij voor je uitgezocht. 

Deze tuinplanten bloeien in september:

 • Herfstaster
 • Zilverkaars
 • Herfsttijloos
 • Hortensia (Hydrangea ‘Forever & Ever’)
 • Zonnehoed
 • Koninginnekruid
 • Seder
 • Afrikaanse lelie
 • Scharnierbloem
 • Herfstanemoon
 • Leverkruid
 • Dropplant
 • Koeienoog
 • Tuincyclamen
 • Kardinaalsmuts

Wanneer je verder leest geven we uitleg over 7 van onze favoriete tuinplanten die bloeien in september. 

Onze 7 favoriete tuinplanten die bloeien in september

Hieronder lees je welke 7 tuinplanten onze favoriete zijn. We leggen uit waar je de plant aan kan herkennen, wanneer je deze zaait, welke standplaats ze het liefste hebben en of ze winterhard en wintergroen zijn. 

Herfstaster

De reden waarom de herfstaster in onze lijst staat met favoriete tuinplanten die bloeien in september komt omdat er ontzettend veel verschillende varianten zijn. Voor ieder wat wils dus.

Met name de paarse/lila variant met gele hart geeft erg veel kleur aan je tuin. Het mooiste resultaat heb je als je er meerdere bij elkaar plaatst. Dit geeft een paarse zee aan kleur in je borders. 

Herfstasters kun je bloeiend in het najaar in de tuin planten maar het is ook mogelijk dit te doen in het voorjaar als ze nog niet in bloei staan. Ze staan het liefst in goed gedraineerde grond die erg vruchtbaar is. Doe dit het liefste op een plek in de volle zon hoewel lichte schaduw ook mogelijk is. 

Herfstasters zijn winterharde planten wat betekent dat je er elk jaar opnieuw van kan genieten. Het is geen wintergroene plant wat betekent dat deze plant geen groen “zal geven” aan je tuin in de winter. 

Hortensia (Hydrangea ‘Forever & Ever’) 

Alleen al om zijn prachtige naam verdient deze plant een plekje in onze lijst met favoriete september bloeiers. In de naam wordt eigenlijk al weggeven dat deze ontzettend lang in bloei staat namelijk van april tot november (tot aan de eerste vorst). 

Je herkent de plant aan zijn prachtige paarse bloemen als deze in bloei staat. 

In het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november) kun je Hortensia’s planten. Ze staan het liefst in halfschaduw, zet ze niet in de volle schaduw aangezien ze dan niet tot nauwelijks zullen bloeien. Ze kunnen ook in de volle zon staan maar dan moet je goed opletten dat ze niet droog worden. Plaats de plant het liefst in grond die goed vocht vasthoudt zoals kleiachtige grond. 

In de winter zullen de bladeren afvallen, de plant is dus niet wintergroen. Wel kan je elk jaar opnieuw genieten van de plant aangezien deze de winter goed kan overleven, de plant is dus wel winterhard.

Afrikaanse lelie

De Afrikaanse lelie komt net als de Herfstaster in veel verschillende soorten. De plant staat in bloei van juli tot september.

De plant herken je aan de vele kleine paarse bloemetjes die bij elkaar zitten in de vorm van een soort bol. 

Het beste is als je zaait in het voorjaar, het liefst als de grond al warm is. Zorg dat je zaait op een plek in de volle zon, daar staat de plant namelijk het liefst. Zorg tevens dat er wat andere planten omheen staan om ze te beschermen tegen eventuele harde wind. De grond moet goed gedraineerd zijn. Dit betekend dat een teveel aan water goed kan weglopen. 

De plant is niet wintergroen en ook niet winterhard. Je kan de plant echter wel naar binnen halen en hem te beschermen tegen de vorst. Je kan er ook voor kiezen om het volgende jaar opnieuw te zaaien. 

Herfstanemoon

De herfstanemoon bloeit van augustus tot en met oktober en is te verkrijgen met witte, lichtroze en roze bloemen. De bloemen herken je ook aan het feit dat ze best klein van stuk zijn maar een opvallend geel hart hebben. Doordat er veel bloemen naast elkaar staan valt de plant alsnog goed op. 

De herfstanemoon kun je in oktober al planten. Zet deze het liefst op een plek in de zon of halfschaduw. De plant zal echter ook goed groeien in de schaduw. In leemgrond zal de plant het beste groeien maar goed doorlatende tuingrond is ook prima. 

De plant is niet wintergroen maar wel winterhard. Bij zeer strenge winters is het echter aan te raden om wat stro bij de onderkant van de steel te leggen voor wat extra bescherming. 

Let op!

De plant kan tot wel 1,5 meter hoog worden.

Zilverkaars

De Zilverkaars is een plant die vrij laat in het jaar begint met bloeien namelijk in september. Hij doet dit twee maanden lang tot en met oktober. 

Zilverkaars is te herkennen aan zijn lange stengels waar allemaal kleine witte bloemen aan zitten. Doordat de lange stengels verschillende kanten op kunnen staan geeft dit je tuin een speels effect. 

Zaai Zilverkaars in het najaar en wacht tot het jaar daarop totdat deze te zien is en in bloei is. Geef de Zilverkaars een plekje in de tuin waar halfschaduw is en zet hem het liefst in een humusrijke, vochthoudende grond. 

De plant is winterhard waardoor je elk jaar opnieuw van de mooie bloemen kan genieten. Helaas is deze niet wintergroen en zal deze daarom geen kleur aan je tuin geven in de wintermaanden. 

Dropplant

De dropplant bloeit van juli tot september en staat in onze favoriete lijst omdat hij super mooie paarse bloemen heeft. 

De plant is dus te herkennen aan de paarse bloemen, deze zijn erg klein maar doordat er veel bij elkaar staan vallen ze goed op. Ze staan dicht bij elkaar en zijn als het ware op elkaar gestapeld als een stengel. 

De beste periode om een dropplant te zaaien is in het voorjaar in de maanden maart of april. De plant staat het liefst in de zon of in halfschaduw in goed doorlatende vochtige grond. 

Helaas kun je in de winter niet genieten van de plant. Hij verliest zijn stengels waardoor hij geen groen geeft aan je tuin. De plant is redelijk winterhard. Zodra het harder dan 5 graden gaat vriezen (iets wat vaak in de winter voorkomt) is het beter de plant af te dekken. Hierdoor overleeft hij ook koudere temperaturen. 

Zonnehoed

De laatste in onze favorietenlijst is de Zonnehoed. Zonnehoed bloeit van juli tot en met september. 

Het leuke aan Zonnehoed is dat er veel verschillende soorten zijn die alle verschillende soorten kleuren hebben. Zo heb je ze in de kleuren geel, paars, lila, wit en roze. Kies je voor een combinatie van deze kleuren of ga je voor een en dezelfde kleur?

De meest geschikte maand om zonnehoed te zaaien is in de maand juni (als het al een tijdje warm is buiten). Echter is het ook mogelijk om te zaaien in de maanden april mei en juli. Zonnehoed kun je het beste in de volle zon zetten hoewel halfschaduw ook prima is. Zorg tevens dat de plant in goed doorlatende grond staat. 

Als Zonnehoed in de winter op een droge plek staat is hij winterhard. Dek hem eventueel af in de winter om hem droog te houden. De plant is niet wintergroen. 

Conclusie

Ga je tuinplanten die hierboven genoemd zijn toevoegen aan je tuin zodat je in de maand september ook nog kleur in de tuin hebt? Wist je dat er in de andere herfstmaanden ook genoeg planten zijn die in bloei staan? Lees hier welke tuinplanten in bloei staan in de maand oktober en lees hier welke tuinplanten in bloei staan in de maand november. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen