Je bent op deze blog uitgekomen omdat je benieuwd bent welke tuinplanten blauwe bloemen hebben. In deze blog geven we een lijst met planten die blauwe bloemen hebben en vertellen we welke onze favorieten zijn.
Tuinplanten met blauwe bloemen:
Wanneer je verder leest, geven we uitleg over welke tuinplanten met blauwe bloemen onze favoriete zijn. We leggen per plant uit wanneer ze in bloei staan, welke standplaats ze hebben, hoe groot de plant wordt, maar ook of deze winter hard is of niet. Indien een plant extra aandacht nodig heeft vermelden we dit ook.
In deze blog komt echter nog meer aan bod. Zo leggen we bijvoorbeeld ook uit hoe je de kleur blauw kan combineren in de tuin en geven we meer uitleg over de kleur blauw in de natuur.
De Wilde hyacint bloeit in het voorjaar, meestal van april tot mei, afhankelijk van de locatie en de weersomstandigheden. Deze plant staat het liefst in vochtige, humusrijke grond op een plek in halfschaduw tot schaduw.
De Wilde hyacint is een relatief kleine plant en wordt ongeveer 30 cm hoog. De bladeren zijn smal en langwerpig en zijn herkenbaar aan zijn blauwgroene kleur.
De plant is winterhard en kan goed tegen de koude temperaturen in Nederland. De plant kan in de herfst in de grond blijven zitten en zal in het voorjaar opnieuw uitlopen. De grond mag echter niet te nat worden. Dit zorgt ervoor dat de bolletjes kunnen gaan rotten.
Wil je veel blauw in de tuin dan is de Blauwe regen een absolute aanrader. De plant bloeit in de late lente tot vroege zomer. Net als bij de Wilde hyacint is dit afhankelijk van de locatie en de weersomstandigheden. De bloemen zijn blauw maar kunnen ook variëteiten met witte, roze en paarse bloemen hebben.
De plant groeit het beste op een plek waar de zon goed schijnt maar mag ook op een plek waar halfschaduw is. Zorg dat deze in goed doorlatende grond staat. De plant kan erg groot worden, namelijk wel 4 tot 8 meter breed en wel 10 meter hoog.
Over het algemeen is Blauwe regen over het algemeen winterhard. Jonge planten kunnen echter wel gevoelig zijn voor vorst. Bescherm de plant daarom wel in de winter.
Omdat het een klimplant is, moet je zorgen dat deze ondersteuning krijgt. Dit van bijvoorbeeld een pergola of muur.
Het is ook belangrijk om regelmatig te snoeien om zo de groei te beheersen en de bloei te bevorderen.
Ridderspoor is ook een plant die zorgt voor veel blauw in de tuin. Echter zitten er ook variëteiten met witte, rode, roze en paarse bloemen. De plant bloeit van juni tot augustus. Het kan verschillen door de locatie en de weersomstandigheden.
Ridderspoor groeit het beste op een plek waar de zon goed schijnt en het liefste in goed doorlatende grond. Sommige planten kunnen wel 2 meter hoog worden terwijl andere een stuk kleiner blijven. Wanneer de plant groot wordt is het belangrijk deze te ondersteunen met een stok of rek. Je voorkomt hiermee dat stengels omvallen (en eventueel af kunnen breken).
De plant is over het algemeen winterhard. Jonge planten kunnen gevoelig zijn voor vorst. Bescherm een jonge plant daarom door hem op een beschutte plek te zetten.
Om de groei te beheersen is het verstandig om de plant regelmatig te snoeien.
Lupine bloeit in de late lente of vroege zomer. Je raad het misschien al, afhankelijk van de locatie en weersomstandigheden kan dit variëren.
Deze plant kun je het beste op een plek zetten waar veel zon staat, halfschaduw is echter ook prima. Voor het beste resultaat zet je de plant in goed doorlatende grond.
Lupine is een vaste plant die over het algemeen tussen de 60 en 120 cm hoog wordt. Omdat de plant zo hoog kan worden is het belangrijk dat deze ondersteund wordt met bijvoorbeeld een stok of bij een rekwerk. Hiermee voorkom je dat de stengels omvallen (en in sommige gevallen zelfs afbreken).
De plant kan goed tegen de koude temperaturen in Nederland en is daarmee winterhard. In de herfst kan je de plant laten zitten waarna deze in het voorjaar weer zal uitlopen.
Belangrijk is dat de grond niet te nat wordt. Hierdoor kunnen de wortels namelijk gaan rotten.
Vergeet-mij-nietjes kunnen natuurlijk niet vergeten in deze lijst. De plant groeit van maart tot juni, afhankelijk van de locatie en de weersomstandigheden. Meestal zijn de bloemen blauw maar er zijn ook variëteiten met witte, roze en paarse bloemen.
Zet de plant het liefst op een plek in halfschaduw of schaduw in vochtige, goed doorlatende grond. De plant wordt over het algemeen tussen de 15 en 30 cm hoog.
De plant is niet altijd winterhard, dit heeft te maken met de temperaturen. Over het algemeen is het bestand tegen de kou in Nederland. Echter als het erg vochtig is en extreem koud kan dit anders zijn.
Wil je blauwe bloemen in de zomer, dan is Vlambloem een goede keuze. De plant bloeit van juli tot september, afhankelijk van de locatie en weersomstandigheden.
Zet de plant op een plek waar de zon goed schijnt en zet deze in goed doorlatende grond. Deze vaste plant wordt tussen de 30 en 120 cm hoog. Wanneer ze lang worden, doe je er goed aan de plant te ondersteunen met een stok of rek. Hiermee voorkom je dat stengels omknakken of zelfs kapot gaan.
Vlambloem is winterhard en is goed bestand tegen de koude temperaturen in Nederland. Je kan Vlambloem in de herfst in de grond laten, waarna ze in het voorjaar weer opnieuw zullen uitlopen.
Sommige soorten zijn gevoelig voor meeldauw. Zet daarom de plant het liefst op een goed geventileerde plek. Snoei de plant ook regelmatig om de groei te beheersen en de bloei te bevorderen.
Blauwe iris bloeit meestal in het late voorjaar tot de vroege zomer, van april tot juni. De locatie en weersomstandigheden hebben hier invloed op.
Blauwe iris groeit het best in een zonnige tot half schaduwrijke standplaats met goed doorlatende grond. Blauwe iris is een vaste plant en wordt ongeveer 60 cm hoog. De plant is winterhard en is goed bestand tegen de winterse temperaturen in Nederland.
Extra mooi aan deze plant is dat ze veel bestuivende insecten aantrekt. Sommige soorten zijn echter gevoelig voor ziekten en plagen zoals slakken en schimmels. Het is daarom goed om de plant op een goed geventileerde plek te zetten.
Wanneer je blauwe bloemen in de tuin plaatst kun je deze met allerlei andere kleuren combineren. Kies er bijvoorbeeld voor om roze en paarse bloemen erbij te plaatsen en maak er een kleurwiel van. Of denk aan gele en oranje bloemen die zorgen voor een groot contrast met de blauwe bloemen.
Houdt je ontzettend veel van de kleur blauw dan kun je natuurlijk ook verschillende planten bij elkaar zetten met alleen maar blauwe bloemen. Zet bijvoorbeeld de volgende planten bij elkaar voor een zee aan blauw in de tuin:
Hou er tevens rekening mee dat de bloeiperioden van elke plant anders kunnen zijn. Je kunt daarnaast ook spelen met verschillende hoogtes en texturen om diepte en beweging te creëren in het ontwerp van de tuin.
Deze blog vind je misschien ook interessant…
Welke tuinplanten hebben gele bloemen (dit zijn onze 11 favoriete)
Ten opzichte van andere kleuren is de kleur blauw vrij zeldzaam in de natuur. Hierdoor vallen bloemen met deze kleur extra op. Gelukkig zijn er wel genoeg planten die je in de tuin kunt plaatsen om deze kleur aan jouw tuin toe te voegen.
Wist je dat de kleur blauw een rustgevend en kalmerend effect op je humeur kan hebben? Nog een reden om planten met deze kleur in je tuin te plaatsen. Op deze manier kan je jouw tuin omtoveren tot een oase van rust en sereniteit.
Je weet nu welke planten je kan gaan plaatsen als je meer blauwe bloemen in de tuin wil. Het mooie aan blauwe bloemen is dat ze erg opvallen en mooi afsteken tegen de groene bladeren en stengels. Zoals eerder genoemd in deze blog is het verstandig, als je meerdere verschillende blauwe bloemen in de tuin wil, rekening te houden met de bloeiperiode.