Welke tuinplanten zijn niet giftig voor honden?

10 oktober 2020
2 min leestijd

Wanneer ik bij mijn tante kom is haar hond vaak in de tuin te vinden. De tuin staat vol planten en struiken en ik vroeg me af welke tuinplanten niet giftig zijn voor honden? Welke tuinplanten dit zijn heb ik uitgezocht en worden beschreven in deze blog. 

Een greep uit de tuinplanten die niet giftig zijn voor honden:

 • Asters
 • Camellia’s
 • Fuchsia’s
 • Varens
 • Siergrassen
 • Zonnebloemen
 • Vele heesters
 • Bamboe
 • Rozen
 • Bijenplanten
 • Huislook
 • Kruidenplanten
 • Leeuwenbek
 • Sanvitalia's
 • Petunia’s
 • Vele hagen (behalve Liguster)

Wij hebben een top 10 gemaakt van onze favoriete hondvriendelijke tuinplanten. 

Naast de planten in je tuin zijn er nog andere belangrijke factoren om rekening mee te houden als je een hondvriendelijke tuin wilt. Lees verder om erachter te komen welke dit zijn.  

Onze top 10

Hieronder vind je een overzicht van onze top 10 hondvriendelijke tuinplanten. 

Genus (Asters)
Als je voor een gemakkelijke bloemsoort wil gaan zit je bij Asters goed. Dit komt omdat Asters dankbare bloeiers zijn. Of te wel ze hebben weinig aandacht nodig. Deze madeliefachtige bloemen zijn er in verschillende kleuren en maten. Er zijn veel verschillende soorten Asters, een deel bloeit in het voorjaar en de zomer waar een ander deel in de herfst bloeit. Je kan met deze bloemen dus een groot deel van het jaar van je tuin genieten. 

(Rosa) Rozen
Rozen staan natuurlijk symbool voor de liefde. Je vindt rozen in verschillende kleuren en groottes. In tegenstelling tot Asters hebben rozen iets meer aandacht nodig. Ze groeien het beste in de zon en houden van een briesje op z’n tijd. De grond mag niet te nat zijn maar ook niet te droog. Wanneer je rozen bemest zijn ze beter bestand tegen ongedierte, ziekte en plagen.  

Athyrium (Varens)
Net als Asters en Rozen zijn Varens er in verschillende soorten en maten. Veel mensen denken dat Varens het alleen goed doen in regenachtige klimaten. Gelukkig is niks minder waar en zijn er genoeg soorten die je in de tuin kan planten. Het leuke aan varens is dat je sommige soorten ook binnen kan planten. Op deze manier kan je jouw tuin als het ware “naar binnen halen”. 

Camellia (Japanse Roos)

Camellia’s
Deze plant wordt ook wel de Japanse roos genoemd. Het kleurenspectrum van Camellia’s zijn van roze tot rood en in het wit. De bloemen hebben een prachtige vorm en hebben wel iets weg van rozen. Wanneer je in het voorjaar samen met je hond al in de tuin wil genieten is het aanschaffen van Camellia’s een echte aanrader. Deze plant bloeit dan namelijk al.

Fuchsia (Bellenplant)

Fuchsia’s
De Fuchsia ofwel bellenplant is er in vele verschillende varianten. De prachtige kleuren komen goed tot zijn recht in zowel enkele bloemen, half gevulde en gevulde bloemen. Plaats de Fuchsia’s in de zon, daar doen ze het namelijk het beste in. Omdat Fuchsia’s niet winterhard zijn worden ze vaak als kuipplant gehouden. 

Siergrassen
Wanneer je graag zo lang mogelijk met je hond in de tuin wil genieten zijn siergrassen de perfecte planten voor jullie. Vooral in het najaar geven siergrassen met hun mooie kleuren veel sfeer aan je tuin. Aan de meeste siergrassen heb je niet heel veel werk. Wanneer je ze in het voorjaar snoeit kunnen ze daarna mooi uitlopen. 

Thymus (Tijm)

Kruidenplanten
Het voordeel van veel kruidenplanten is dat ze multifunctioneel zijn. Ze zijn diervriendelijk, mooi voor in de tuin en je kan vele gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan basilicum, tijm, rozemarijn, peterselie en munt. Zelf vinden wij een verzameling van kruiden in een bak of verschillende potten bij elkaar altijd erg mooi staan. 

Vele hagen
Veel mensen hebben hagen in de tuin, ze zijn mooi en handig. Ze kunnen namelijk zorgen voor privacy, zijn geschikt als schuilplaats voor vogeltjes of fungeren als mooie afscheiding met de tuin van de buren. Wanneer je wilt dat een haag op zijn beste blijft zul je deze wel moeten snoeien. 

Echinops (Kogeldistels)

Bijenplanten
Meer en meer wordt het hebben van bijenplanten belangrijk. Het gaat namelijk helaas steeds slechter met bijen en hommels. En wanneer het slecht gaat met deze beestjes betekent dit dat het ook slechter gaat met onze planten. Bijen en hommels zorgen namelijk voor de bestuiving en vruchtzetting. Een hele goede reden dus om bijenplanten in je tuin te hebben. Daarnaast zijn bijenplanten er in vele verschillende soorten, maten en kleuren. Voor ieder wat wils dus. 

Leeuwenbek
De Leeuwenbek is er in verschillende groottes en kleuren. De bloem heeft de vorm van een leeuwenbek maar dat zal je hond niet doen afschrikken, toch? De Leeuwenbek is een echte klassieker en kan tevens geplant worden in potten en bakken. Ze bloeien van mei tot september en zijn niet winterhard. 

Ben je van plan om een of meerdere van deze tuinplanten aan te schaffen en wil je meer informatie over deze planten? Ga dan naar uw plaatselijke tuinspecialist, hij kan je verder helpen met al je vragen over de bovengenoemde tuinplanten. 

Allergieën

Net als mensen kunnen honden gevoelig zijn of allergieën hebben voor bepaalde stoffen in planten. Het is daarom belangrijk om je hond altijd goed in de gaten te houden. De meest voorkomende allergische reacties bij een hond zijn:

 • Krabben (vooral rond de oren of de poten)
 • Het constant likken (of bijten) van de poten
 • Haar verlies
 • Chronische huidaandoeningen
 • Huidproblemen
 • Chronische oor infecties
 • Diarree
 • Hoesten
 • Piepende ademhaling
 • Niezen
 • Winderigheid
 • Braken

Meer informatie over allergieën bij honden vind je hier. Je kan natuurlijk ook altijd contact opnemen met de dierenarts. 

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Nu je weet welke planten je in de tuin kan zetten wil je vast weten waar je nog meer rekening mee moet houden om je tuin hondvriendelijk te maken. 

Scherpe voorwerpen en tuingereedschap
Honden zijn van nature nieuwsgierige dieren. Ze willen het liefst altijd nieuwe dingen ontdekken. Voorwerpen die ze niet kennen onderzoeken ze graag. Het is daarom belangrijk dat je tuingereedschap na gebruik goed opbergt. Je hond kan zich namelijk lelijk verwonden aan bijvoorbeeld de punten van een hark of je snoeischaar. Heb je per ongeluk een tuin pot kapot laten vallen? Wees dan extra alert bij het opruimen en zorg dat je geen scherven laat liggen. 

Mest
Mest is er in vele verschillende soorten. Sommige daarvan kunnen schadelijk zijn voor je hond als ze het per ongeluk opeten. Lees daarom altijd goed op de verpakking of de mest niet schadelijk is voor dieren. Een biologische en organische tuinmest die niet schadelijk is voor honden is Substral Naturen Evergreen biologische en organische tuinmest. Weet je het niet helemaal zeker? Vraag dan je tuinspecialist of dierenarts voor meer informatie over het product. 

Tip

Besproei de tuin na het bemesten of bemest wanneer het regent. Op deze manier trekt de mest sneller de grond in.

Compost
In compost kunnen voedselresten zitten die voor honden erg aantrekkelijk zijn. Sommige daarvan kunnen schadelijk zijn voor je trouwe viervoeter. Denk bijvoorbeeld aan druiven, avocados, uien en rozijnen. Heb je compost in de tuin? Zorg dan dat je hond er niet bij kan door het in een bak te doen of een goede afscheiding in de tuin te maken met bijvoorbeeld een hek of gaas. 

Slakken
Slakken kunnen voor zowel je hond als voor planten schadelijk zijn. Wanneer je hond ze vindt kan hij ermee gaan spelen of ze per ongeluk opeten. Heeft je hond per ongeluk een slak gegeten? Dan kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en contact opnemen met de dierenarts. Benieuwd hoe je het beste slakken kunt bestrijden en kunt voorkomen dat ze in je tuin komen? Lees dan onze blog Slakken bestrijden in de tuin (9 handige tips).

Conclusie

Had je al een aantal hondvriendelijke planten in de tuin staan? Of ga je na het lezen van deze blog hard aan de slag om je tuin een metamorfose te geven? We wensen jou en je hond veel plezier toe in je tuin.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen