Welke verschillende soorten tuinslangen zijn er? (volledige uitleg)

21 juli 2022
3 min leestijd

Er zijn veel verschillende soorten tuinslangen op de markt. Wat zijn de verschillen en waar gebruik je deze voor? Dat leggen we in deze blog uit zodat jij precies weet welke jij nodig hebt. 

Dit zijn de verschillende soorten tuinslangen

  • Normale tuinslang
  • Platte tuinslang
  • Flexibele tuinslang (kan uitrekken en krimpen)
  • Tuinslang met (wand)haspel
  • Spiraalvormige tuinslang (opgerolde tuinslang)
  • Tuinslang met gaatjes (druppelslang)
  • Sprinkler tuinslang (sproeislang)

Je weet nu welke verschillende soorten er allemaal zijn maar wat zijn precies de verschillen, waar gebruik je welke tuinslang voor en wat zijn de voor- en nadelen van deze soorten. Dit hebben wij voor je uitgezocht en is hieronder te lezen. Tevens geven we ook tips waar je op moet letten als je een van de soorten wil aanschaffen.

Normale tuinslang

De meest bekende tuinslang is de normale tuinslang. Doordat er veel verschillende merken zijn komt deze in veel verschillende lengtes, maten (doorsnede/diameter) en kleuren. Een normale tuinslang is meestal gemaakt van kunststof. De kwaliteit en prijsklassen verschillen enorm, goedkope varianten gaan sneller stuk, dure varianten hebben een lange levensduur, knikken minder/niet en zijn gemakkelijk op te rollen.

Gebruik
Een normale tuinslang is geschikt voor het sproeien van de tuin. Je kan dit handmatig doen maar ook automatisch. Zet er bijvoorbeeld een gazonsproeier op en deze zal voor jou het gazon bewateren. Deze variant is niet alleen handig voor het bewateren van de tuin, je kan hem ook goed gebruiken voor bijvoorbeeld het schoonmaken van je auto of het vullen van een zwembad. 

Voor- en nadelen

  • Te verkrijgen in veel verschillende lengtes, maten, kleuren, merken en prijsklassen. Hierdoor is voor elke tuin wel een geschikte variant te vinden.
  • De slang is flexibel maar ook sterk en kan daardoor goed tegen een stootje.
  • Zeer ruim aanbod.
  • Door de enorme hoeveelheid soms lastig een juiste keuze te maken.
  • Kwaliteit van goedkope varianten kan erg slecht zijn.

Tips
Veel normale tuinslangen zijn bij aanschaf voorzien van extra accessoires zoals een sproeikop, slangstuk en kraanstuk, dit is handig als je deze nog niet hebt. Let bij het kopen er goed op of deze er dus wel of niet bij wordt geleverd. 

Platte tuinslang

De naam van deze variant geeft eigenlijk al weg wat voor soort het is namelijk een tuinslang die plat is (als deze leeg is). Net als de normale variant is deze in veel verschillende lengtes verkrijgbaar. Het grote verschil met een normale variant zit hem in het materiaal waar de slang van gemaakt is namelijk textiel. Dit zorgt ervoor dat de slang plat is als er geen water in zit. Deze wordt, wanneer hij is opgerold veel kleiner dan een normale variant. Hierdoor is hij gemakkelijk op te bergen en mee te nemen.

Gebruik
Een platte tuinslang kan je gebruiken voor het sproeien van de tuin. Er zijn allerlei verschillende sproeikoppen op te installeren waardoor je de tuin zowel handmatig als automatisch kan besproeien. Je kan de platte variant net als de normale variant ook inzetten voor het vullen van een zwembad.

Voor- en nadelen

  • Indien de slang leeg is zal deze plat zijn. Dit zorgt ervoor dat hij maar heel erg weinig plek in beslag neemt en makkelijk is op te bergen.
  • Makkelijk om mee te nemen (ook omdat hij een stuk lichter is).
  • Ruim aanbod.
  • Het volledig leeg laten lopen van de tuinslang werkt niet altijd even goed.
  • Minder robuust dan normale variant en kan daardoor eerder kapot gaan.
  • Prijzig.

Tips
Het is erg handig om deze mee te nemen als je bijvoorbeeld op reis gaat. Reis je met een caravan of camper dan kun je deze makkelijk kwijt. Eenmaal op de bestemming kan je deze inzetten om bijvoorbeeld je watertank te (her)vullen of zelfs als douche gebruiken als je een tuindouche set meeneemt.

Een andere belangrijke tip is dat wanneer je de slang leeg wil laten lopen je eerst de slang volledig uit de haspel moet halen. Dit zorgt ervoor dat het leeg laten lopen van het water een stuk makkelijker gaat.

Deze blog vind je wellicht ook interessant.

Waarvoor kan je een tuinslang voor gebruiken? 15 handige toepassingen

Flexibele tuinslang (kan uitrekken en krimpen)

Een flexibele tuinslang zet uit wanneer er water in loopt en krimpt weer als de kraan uitzet. Hij rekt ook uit als je verder van de kraan af loopt en krimpt wanneer je er weer dichter bij komt. Dit komt door het speciale mechanisme wat er is ingebouwd en het materiaal waarvan het gemaakt is (latex). Een flexibele tuinslang is te verkrijgen in veel verschillende maten zoals 15m, 20m 30m en 60m. Een flexibele tuinslang zorgt vooral voor gemak. Hij zit niet in de weg en je hoeft deze zelf niet op te rollen. 

Gebruik
Net als de eerder genoemde varianten kan je een flexibele tuinslang voor veel verschillende doelen gebruiken. Hij is handig voor het sproeien van de tuin, het vullen van een zwembad maar ook handig voor onderweg (hij neemt wel wat meer ruimte in beslag dan de platte variant). Ook kan je hier gemakkelijk allerlei verschillende sproeikoppen op aansluiten.

Voor- en nadelen

  • Je hoeft de slang niet zelf op te rollen nadat je klaar bent.
  • Hij neemt niet veel ruimte in beslag.
  • Handig voor kleine tuinen.
  • Lichtgewicht.
  • Het leeg laten lopen van de tuinslang is nog wel eens lastig.
  • Veel varianten op de markt zijn van slechte kwaliteit.
  • Kan nogal vies worden en is moeilijk schoon te maken.

Tips
Berg de tuinslang in de winter goed op. Wanneer je dit niet doet kan deze, als er nog water in zit en dit bevriest, snel kapot gaan. Meer uitleg over hoe je voorkomt dat een tuinslang bevriest lees je in onze blog Hoe voorkom je dat een tuinslang bevriest én hoe ontdooi je hem?

Tuinslang met (wand)haspel

Zelf zijn wij in het bezit van een tuinslang met haspel. Dit is een normale tuinslang (de eerste variant die we hebben beschreven) maar dan met een (wand)haspel. Deze variant is in veel verschillende lengtes te verkrijgen waardoor er voor elke tuin wel een te vinden is. De variant met de wandhaspel heeft vaak een mechanisme in de haspel zitten waardoor de tuinslang automatisch terug in de haspel gaat, dit zorgt voor extra gebruiksgemak. Ook zijn er varianten met een handvat zodat je zelf de slang om de haspel kan draaien. Door de haspel heb je vaak niet een overvloed aan slang in de tuin liggen omdat je zelf kan bepalen hoever je je deze eraf draait. 

Gebruik
Wil je verschillende soorten kopstukken plaatsen dan is dit voor een tuinslang met (wand)haspel geen probleem. Wanneer je een variant hebt met normale haspel is het handig om deze voor gebruik uit te rollen. Zodra de slang vol zit met water krijg je deze minder makkelijk van de haspel afgerold. 

Voor- en nadelen

  • Slang hangt altijd op dezelfde plek
  • Je hebt nooit te veel slang in de tuin liggen
  • Kan gedemonteerd worden van het ophangsysteem (hierdoor kun je hem voor zowel de voor- als achtertuin gebruiken).
  • Leeg laten lopen van de slang werkt niet altijd even goed
  • Je hebt extra meters slang nodig omdat de haspel aan de muur hangt.

Tips
Meet van te voren goed op hoeveel meter je nodig hebt. Je wil geen wandhaspel tuinslang installeren en er achter komen dat deze toch net te kort is. 

Houdt er ook rekening mee dat deze aan de muur hangt waardoor je net wat meer meters nodig hebt. 

Spiraalvormige tuinslang (opgerolde tuinslang)

Deze variant kende je misschien nog niet. Wellicht omdat deze veelal alleen online of bij gespecialiseerde tuinzaken te koop is. De spiraalvormige tuinslang is bedoeld om kleine oppervlaktes water te geven. Je ziet ze dan ook veel gebruikt worden door mensen met een kleine tuin, een balkon of dakterras. Wij hebben behoorlijk wat research gedaan naar deze variant en kunnen hem alleen maar in een lengte van 10 meter vinden. 

Gebruik
De spiraalvormige tuinslang is altijd aan de muur gemonteerd en heeft een bereik van iets minder dan 10 meter. Deze tuinslang kan alleen goed gebruikt worden met de hand. Er past bijvoorbeeld wel een gazonsproeikop op maar deze blijft niet op het gazon staan. Dit komt dat de spanning van de spiraalslang te sterk is voor het gewicht van de gazonsproeikop. 

Voor- en nadelen

  • Compact en makkelijk op te bergen.
  • Handig voor een (hele) kleine tuin, balkon of dakterras.
  • Wordt niet vies omdat de slang niet op de grond komt te liggen.
  • Hoewel de slang 10 meter is haal je dit nooit (dit komt door de spiraalvorm nooit helemaal recht kan worden).
  • Je moet hem met de hand bedienen.
  • Leeg laten lopen is lastig.
  • Vrij prijzig.

Tips
Gebruik een spiraalvormige tuinslang alleen voor een kleine tuin, balkon of dakterras. 

Wist je dat...

Naast de vele verschillende soorten tuinslangen zijn er ook ontzettend veel handige accessoires voor de tuinslang. Meer daarover lees je in onze blog De beste tuinslangaccessoires waarvan je niet wist dat je ze nodig had

Tuinslang met gaatjes (druppelslang)

In een normale tuinslang wil je absoluut geen gaatjes omdat je hierdoor water en druk verliest. Deze variant is echter speciaal zo gemaakt. Een tuinslang met gaatjes is bedoeld om de tuin druppelsgewijs te bewateren. Deze slang is er voor jou gemak. Je bent een keer tijd kwijt met het neerleggen van de slang. Daarna hoef je alleen maar de kraan open te draaien en de tuin krijgt “vanzelf” water. De tuinslang is gemaakt van kunststof en verkrijgbaar in veel verschillende maten. Met nog meer accessoires kan je met deze slang een slim bewateringsysteem maken in je tuin. Meer hierover lees je in deze blog. 

Gebruik
Leg de slang neer in de tuin daar waar jij wil dat er bewaterd wordt. Dit kan zowel in plantenbakken als in borders (voor het gazon werkt dit niet goed). Een tuinslang met gaatjes werkt het beste met een besproeiingscomputer (sproeitimer). Hiermee kan je instellen hoe lang en met welke frequentie er water moet worden gegeven.  

Voor- en nadelen

  • Je hoeft zelf de tuin niet te sproeien
  • Je bespaart tijd en energie
  • Makkelijk te installeren
  • Upgraden met meer accessoires
  • Werkt pas echt goed met een besproeiingscomputer (sproeitimer).
  • Voor de winter moet je hem leeg laten lopen (en het liefst ook opruimen).
  • Goedkope varianten zijn vaak van slechte kwaliteit.

Tips
Kies voor een tuinslang met gaatjes als je volledig ontzorgt wil worden betreft de tuin sproeien. Handig voor als je er geen tijd en energie aan wil besteden of als je elke keer vergeet de tuin te sproeien. 

Doe jezelf een plezier en koop hier een besproeiingscomputer (sproeitimer) bij, dit zorgt voor meer gemak.

Sprinkler tuinslang (sproeislang)

De laatste in de lijst is een sprinkler tuinslang. Deze is geschikt voor het water geven van perken, borders en smalle oppervlakken. Net als bij de druppelslang hoef je alleen maar de slang neer te leggen en de kraan aan te zetten. De slang doet vervolgens al het werk zelf. Dit zorgt ervoor dat jij tijd en energie overhoud voor andere dingen. De slang is gemaakt van kunststof en te verkrijgen in allerlei maten. Het liefst wil je nog extra apparatuur aanschaffen zoals een besproeiingscomputer. Hiermee kun je de frequentie en duur van het sproeien bepalen.

Gebruik
Plaats de sproeislang op de plek waar jij wil dat er bewaterd wordt. Sluit vervolgens de slang aan op de kraan en draai deze open. Dit is het enige wat je in principe hoeft te doen. Door er een besproeiingscomputer tussen te zetten (tussen de slang en de kraan) kun er gecontroleerd bewaterd worden. Je kan bepalen hoe lang en hoe vaak er gesproeid moet worden. Tevens voorkomt dit dat je vergeet te sproeien. 

Voor- en nadelen

  • Je hoeft zelf de tuin niet te sproeien
  • Je bespaart tijd en energie
  • Makkelijk te installeren
  • Upgraden met meer accessoires
  • Als de zon schijnt kun je deze beter niet gebruiken aangezien de planten in z’n geheel nat worden. Natte planten (de bladeren, bloemen en de steel) verbranden sneller in de zon als ze nat zijn. 
  • Voor de winter moet je hem leeg laten lopen (en het liefst ook opruimen).
  • Goedkope varianten zijn vaak van slechte kwaliteit.

Tips
Een sproeislang is vooral handig als je daar ook een besproeiingscomputer bij hebt. Wanneer je deze er tussen installeert wordt het sproeien van de tuin nog makkelijker. 

Indien je een besproeiingscomputer hebt moet je deze instellen op uren dat de planten in de schaduw staan. Als de sproeislang aangaat als de zon schijnt kunnen je planten verbranden. 

Conclusie

Je kent nu alle verschillende soorten tuinslangen. Hopelijk kun je op basis van deze informatie een geschikte keuze maken. Combineren is natuurlijk ook altijd mogelijk. Het betekend niet dat als je bijvoorbeeld een normale tuinslang hebt je geen druppelslang kan hebben. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen