Witte aanslag op tuintegels: oorzaken en oplossingen

4 september 2023
1,5 min leestijd

Witte aanslag op tuintegels kan een grote ergernis zijn voor veel huiseigenaren. Het kan de uitstraling van de tuin aanzienlijk verminderen en kan ook gladheid veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen die over de tegels lopen. Maar wat veroorzaakt deze witte aanslag en hoe kun je deze het beste verwijderen? In deze blog zullen we dieper ingaan op dit onderwerp en je alles vertellen wat je hierover moet weten.

Er zijn verschillende oorzaken van witte aanslag op tuintegels, waaronder kalkafzetting, zoutafzetting en schimmelgroei. Sommige soorten tuintegels zijn gevoeliger voor witte aanslag dan andere, dus het is belangrijk om te weten welk type tegel je hebt voordat je begint met het verwijderen van de aanslag. Er zijn verschillende methoden om witte aanslag te verwijderen, afhankelijk van de oorzaak en het type tegel. Het is ook belangrijk om te weten hoe je witte aanslag kunt voorkomen, zodat je niet constant bezig hoeft te zijn met het verwijderen ervan.

Belangrijke punten

  • Witte aanslag op tuintegels kan verschillende oorzaken hebben, waaronder kalkafzetting, zoutafzetting en schimmelgroei.
  • Sommige soorten tuintegels zijn gevoeliger voor witte aanslag dan andere, dus het is belangrijk om te weten welk type tegel je hebt voordat je begint met het verwijderen van de aanslag.
  • Er zijn verschillende methoden om witte aanslag te verwijderen en te voorkomen, afhankelijk van de oorzaak en het type tegel.

Oorzaken van witte aanslag

Witte aanslag op tuintegels is een veelvoorkomend probleem dat veel huiseigenaren tegenkomen. Het kan er lelijk uitzien en het kan ook glad worden, waardoor het gevaarlijk wordt om over de tegels te lopen. Er zijn verschillende oorzaken, waaronder kalkuitbloei en secundaire uitslag.

Kalkuitbloei

Kalkuitbloei is een veelvoorkomende oorzaak van witte aanslag op tuintegels. Het wordt veroorzaakt door het vrijkomen van calciumcarbonaat uit cement of beton. Wanneer water in contact komt met cement of beton, reageert het met calciumhydroxide om calciumcarbonaat te vormen. Dit calciumcarbonaat komt dan naar buiten op het oppervlak van de tegels en vormt witte vlekken.

Secundaire Uitslag

Secundaire uitslag is een andere oorzaak van witte aanslag op tuintegels. Het wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van zout in de grond. Wanneer water in contact komt met de grond, lost het zout op en wordt het naar de oppervlakte van de tegels getransporteerd. Na verloop van tijd kan dit zout zich ophopen en witte vlekken vormen op de tegels.

Het is belangrijk om te weten dat witte aanslag op tuintegels niet altijd een teken is van schade of verwaarlozing. Het kan een natuurlijk proces zijn dat optreedt als gevolg van de chemische reacties tussen verschillende elementen in de grond en de lucht. Om witte aanslag op tuintegels te voorkomen, kunt je ervoor zorgen dat de tegels altijd droog zijn en dat er geen water op blijft staan. Daarnaast kan het helpen om de tegels regelmatig schoon te maken en te behandelen met een speciale coating die de vorming van witte aanslag voorkomt.

Soorten tuintegels en hun gevoeligheid voor witte aanslag

Wanneer je op zoek bent naar tuintegels, is het belangrijk om rekening te houden met de gevoeligheid voor witte aanslag. Witte aanslag, ook wel bekend als vrije kalk of witte uitslag, kan ontstaan op tuintegels van beton en keramiek. Het is een witte laag die op de tegels verschijnt en kan zorgen voor een minder mooie uitstraling van je terras.

Betonnen tegels

Betonnen tuintegels zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid en lage prijs. Echter zijn betontegels gevoelig voor witte aanslag. Dit komt doordat beton een poreus materiaal is en vocht kan opnemen. Wanneer het vocht verdampt, blijft er een laagje kalk achter op de tegels.

Er zijn verschillende manieren om de gevoeligheid voor witte aanslag te verminderen bij betonnen tuintegels. Een mogelijkheid is om de tegels te impregneren met een speciale coating. Deze coating zorgt ervoor dat het vocht minder goed in het beton kan trekken, waardoor er minder snel witte aanslag zal ontstaan.

Keramische tegels

Keramische tuintegels zijn gemaakt van klei en worden gebakken op hoge temperaturen. Hierdoor zijn ze harder en minder poreus dan betontegels. Keramische tegels zijn daardoor minder gevoelig voor witte aanslag dan betontegels.

Echter zijn keramische tegels niet volledig immuun voor witte aanslag. Wanneer er vocht op de tegels blijft liggen, kan er alsnog witte aanslag ontstaan. Het is daarom belangrijk om de tegels regelmatig schoon te maken en te zorgen voor goede afwatering.

In het kort: betonnen tuintegels zijn gevoeliger voor witte aanslag dan keramische tuintegels. Het is mogelijk om de gevoeligheid voor witte aanslag te verminderen door de tegels te impregneren met een speciale coating. Keramische tegels zijn minder gevoelig voor witte aanslag, maar het is nog steeds belangrijk om ze goed te onderhouden.

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

Keramische tuintegels schoonmaken: efficiënte methoden en tips

Hoe witte aanslag te verwijderen

Witte aanslag op tuintegels kan een doorn in het oog zijn voor elke huiseigenaar. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze ongewenste aanslag te verwijderen. In deze sectie worden enkele van de meest effectieve methoden besproken om jouw tuintegels weer schoon en glanzend te maken.

Natuurlijke reinigingsmethoden

Natuurlijke reinigingsmethoden zijn een veilige en effectieve manier om witte aanslag van tuintegels te verwijderen. Hieronder staan enkele van de meest populaire natuurlijke methoden:

  • Meng warm water en azijn in een verhouding van 1:1 en breng het mengsel aan op de aanslag. Laat het een paar minuten intrekken en schrob het vervolgens weg met een harde borstel.
  • Gebruik een oplossing van groene zeep en warm water om de aanslag te verwijderen. Breng het aan op de tegels en schrob het weg met een harde borstel.
  • Meng soda met warm water en breng het aan op de aanslag. Laat het een paar minuten intrekken en schrob het vervolgens weg met een harde borstel.

Groene Zeep en andere natuurlijke alternatieven

Groene zeep is een natuurlijk alternatief voor chemische reinigingsmiddelen en kan helpen bij het verwijderen van witte aanslag op tuintegels. Hieronder staan enkele andere natuurlijke alternatieven:

  • Gebruik schoonmaakazijn om de aanslag te verwijderen. Breng het aan op de tegels en laat het een paar minuten intrekken voordat je het wegspoelt met water.
  • Meng zoutzuur met water in een verhouding van 1:10 en breng het aan op de aanslag. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het vervolgens weg met water.

Chemische reinigingsproducten

Als de natuurlijke methoden niet werken, zijn er ook chemische reinigingsproducten beschikbaar om witte aanslag van tuintegels te verwijderen. Hieronder staan enkele van de meest effectieve producten:

  • HG Terrastegel Reiniger is een krachtige reiniger die speciaal is ontworpen om witte aanslag op tuintegels te verwijderen.
  • Gebruik een hogedrukreiniger om de aanslag weg te spuiten. Houd er rekening mee dat deze methode alleen geschikt is voor sterke tegels en dat het gebruik van een hogedrukreiniger de tegels kan beschadigen.

Het verwijderen van witte aanslag op tuintegels kan een uitdagende taak zijn, maar met de bovenstaande methoden kan je jouw tuintegels weer schoon en glanzend maken. Kies de methode die het beste bij jouw situatie past en geniet van een mooie en schone buitenruimte.

Preventie van witte aanslag

Gelukkig zijn er verschillende manieren om witte aanslag op tuintegels te voorkomen.

Onderhoud

Een goede manier om witte aanslag op tuintegels te voorkomen, is door regelmatig onderhoud te plegen. Dit betekent dat je de tuintegels regelmatig moet schoonmaken en eventuele beschadigingen moet repareren. Door regelmatig onderhoud te plegen, voorkom je dat vuil en andere stoffen zich ophopen op de tegels en dat er schade ontstaat.

Duurzaamheid

Een andere manier is door te kiezen voor duurzame tegels. Duurzame tuintegels zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen de elementen en die niet snel beschadigd raken. Dit betekent dat ze minder snel witte aanslag zullen krijgen en dat je minder snel onderhoud hoeft te plegen.

Regenwater

Regenwater kan ook een rol spelen bij het ontstaan van witte aanslag op tuintegels. Als regenwater op de tegels blijft liggen, kan het zout en andere stoffen bevatten die bijdragen aan het ontstaan van witte aanslag. Door ervoor te zorgen dat regenwater goed weg kan lopen, voorkom je dat het op de tegels blijft liggen en dat er witte aanslag ontstaat.

Zonlicht

Ten slotte kan zonlicht ook een rol spelen bij het ontstaan van witte aanslag op tuintegels. Als de zon op de tegels schijnt, kan het water dat op de tegels ligt verdampen, waardoor er zouten en andere stoffen achterblijven die bijdragen aan het ontstaan van witte aanslag. Door ervoor te zorgen dat de tuintegels niet te lang in de zon liggen, voorkom je dat er witte aanslag ontstaat.

Veelgestelde vragen

Hoe kan kalkuitbloei van tuintegels worden verwijderd?

Kalkuitbloei op tuintegels kan worden verwijderd met behulp van een speciale reiniger die is ontworpen om kalk op te lossen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de reiniger grondig af te spoelen met schoon water.

Wat zijn de beste methoden om witte vlekken van tegels te verwijderen?

Er zijn verschillende methoden om witte vlekken van tegels te verwijderen, waaronder het gebruik van een reinigingsmiddel op basis van azijn of citroenzuur, een hogedrukreiniger of een schrobber. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de tegels grondig af te spoelen met schoon water.

Is er een specifieke reiniger die kan worden gebruikt om witte aanslag van tuintegels te verwijderen?

Ja, er zijn specifieke reinigers die kunnen worden gebruikt om witte aanslag van tuintegels te verwijderen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de tegels grondig af te spoelen met schoon water.

Kan witte vlekken op tuintegels worden voorkomen door ze te behandelen met een speciale coating?

Ja, er zijn speciale coatings die kunnen worden aangebracht op tuintegels om witte vlekken te voorkomen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de tegels grondig te reinigen voordat de coating wordt aangebracht.

Zijn er bepaalde weersomstandigheden die bijdragen aan het ontstaan van witte aanslag op tuintegels?

Ja, bepaalde weersomstandigheden, zoals regen en vochtigheid, kunnen bijdragen aan het ontstaan er van. Het is belangrijk om de tegels regelmatig schoon te maken en te onderhouden om te voorkomen dat er witte aanslag ontstaat.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen