De tuin sneeuwvrij maken doe je zo (plus handige tips)

22 november 2021
2 min leestijd

De kans dat er in Nederland nog een dikke pak sneeuw valt komt helaas steeds minder vaak voor. Maar als er sneeuw valt is het belangrijk om een aantal dingen te doen in de tuin. Zo zal je onder andere de paden en oprit sneeuwvrij willen maken. In deze blog leggen we uit hoe je dit het beste kunt doen, welke materialen je daarvoor nodig hebt én geven we nog een paar extra handige tips. 

De tuin sneeuwvrij maken doe je zo:
Het scheppen van sneeuw kun je het beste doen met een sneeuwschep. Begin bij de deur en schep het sneeuw naar voren toe, doe dit net zolang tot je bij de stoep bent. Op deze manier creëer je een sneeuwvrij pad. Zorg dat je minimaal 1,5 keer de breedte van je sneeuwschep hanteert, dit is breed genoeg om overheen te lopen. Wanneer het sneeuw is weggeschept kun je met een bezem met harde haren de laatste resten sneeuw wegvegen. Vervolgens strooi je met strooizout de paden. Dit zorgt er voor dat de paden minder snel glad worden.

Lees vooral verder als je nog uitgebreidere informatie wil omtrent het sneeuwvrij maken van je tuin. Zo leggen we uit wat je moet doen nadat je het sneeuw hebt weggeschept, welk gereedschap je het beste kunt gebruiken én geven we nog een aantal handige tips. We geven daarnaast ook antwoord op een aantal andere vragen zoals: 

  • Is het verplicht om de tuin sneeuwvrij te maken?
  • Waar laat je het sneeuw dat je uit de tuin schept?
  • Moet je planten sneeuwvrij maken?

Wat doe je nadat alles sneeuwvrij is?

Nadat de paden sneeuwvrij zijn ben je nog niet helemaal klaar met je klus. Het is belangrijk om daarna goed te strooien. De kans is zeer aannemelijk dat het de avond nadat het gesneeuwd heeft weer gaat vriezen. Wanneer het  gaat vriezen worden de paden glad. Wil je meer weten over strooien? Lees dan onze blog Al je vragen over strooizout beantwoord. In deze blog lees je onder andere hoe je zout moet strooien, wanneer je dit moet doen en of er alternatieven zijn voor strooizout. 

Welk gereedschap heb je nodig om de tuin sneeuwvrij te maken?

Om de klus goed uit te voeren heb je het volgende gereedschap nodig:

  • Sneeuwschep
  • Bezem met harde haren
  • Strooizout
  • Eventueel een strooiwagen of handstrooier

Sneeuwschep
Om het sneeuw goed weg te kunnen scheppen kun je het beste daarvoor een sneeuwschep gebruiken. De schep zelf is (vaak) gemaakt van hard plastic en is breder dan een normale tuinschep. De steel is van hout en het geheel voelt licht en stevig aan. De voordelen van een sneeuwschep ten opzichte van een normale tuinschep zijn:

  • Je schept er sneller sneeuw mee weg;
  • Het voelt licht en stevig aan;
  • Je beschadigd je tuintegels niet.

Tip

Zorg ervoor dat je de sneeuwschep op tijd aanschaft. Vaak zijn deze uitverkocht als er eenmaal een dikke pak sneeuw ligt. Je kunt de sneeuwschep kopen bij je plaatselijke bouwmarkt of bij vele online webshops.

Bezem met harde haren
Nadat je het sneeuw hebt weg geschept heb je de bezem met harde haren nodig. Hiermee kun je het kleine beetje sneeuw wat is blijven liggen wegvegen. Hierdoor wordt je pad geheel sneeuwvrij.

Strooizout
Als de paden eenmaal geheel sneeuwvrij zijn kun je beginnen met strooien. Hiermee verklein je de kans dat de paden glad worden. Strooizout is zowel te koop bij bouwmarkten zoals de Gamma en Praxis. Wil je liever niet zelf met de grote zakken strooizout sjouwen dan kun je het ook gewoon thuis laten bezorgen. Wil je meer weten over strooizout? Lees dan eens onze blog Al je vragen over strooizout beantwoord.

Strooiwagen of handstrooier
Met name als je veel moet strooien is het handig om strooiwagen of handstrooier te gebruiken. Hierdoor is de klus veel sneller klaar en kost het minder lichamelijke inspanning.

Handige tips voor het sneeuwvrij maken van tuin

Tip 1: Gebruik het juiste gereedschap
Veel mensen kiezen ervoor om de klus uit te voeren met een normale tuinschep. Aangezien deze schep van metaal is loop je de kans dat je tegels beschadigd raken. Daarnaast past er meer sneeuw op je sneeuwschep waardoor je sneller klaar bent. Zorg er daarom voor dat je een goede sneeuwschep in huis haalt.

Tip 2: Loop niet te vaak over het sneeuw heen / begin meteen
Als je meerdere malen over de sneeuw loopt gaat het meer aan elkaar plakken. Het gaat tevens ook meer aan de tegels plakken. Het gevolg daarvan is dat het minder makkelijk is weg te scheppen. Met name het sneeuw dat aan de tegels plakt zul je er als het ware van af moeten schrapen.

Tip 3: Verdeel de sneeuw
Gooi niet alle sneeuw op een hoop maar verdeel het geleidelijk. Wanneer je de sneeuw op een hoop gooit is de kans dat het ijs wordt groter. Een flinke klont ijs blijft veel langer liggen.

Tip 4: Schep niet te veel sneeuw op je sneeuwschep
Neem niet teveel sneeuw in een keer op de schep. Hierdoor wordt de schep erg zwaar en zul je eerder vermoeid raken. Wanneer je vermoeid raakt is de kans groter dat je eerder lichamelijke klachten krijgt.

Tip 5: Let op je houding
Het is belangrijk om tijdens het scheppen een juiste houding aan te namen. Zorg er daarom voor dat je rug zoveel mogelijk recht blijft. Wanneer je te ver voorover hangt krijg je als snel last van je rug. Om te zorgen dat je rug recht blijft moet je zorgen dat de steel van de sneeuwschep lang genoeg is, bij een te korte steel ga je als snel voorover hangen.

Tip 6: Neem eventueel een pauze
Met name als je veel sneeuw moet scheppen is het handig om tussendoor even een pauze te nemen. Sneeuwscheppen is best een zware bezigheid en daardoor belastend voor je lichaam. Wanneer je vermoeid raakt is het lastiger om de juiste houding aan te nemen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld last gaan krijgen van je rug.

Is het verplicht de paden sneeuwvrij te maken?

Sinds 2007 is het niet meer verplicht om de de paden en de oprit voor je huis schoon te maken. Het wordt meer gezien als een morele burgerplicht om het wel te doen. Je wil namelijk niet dat mensen kunnen vallen wanneer ze je tuin betreden. Denk bijvoorbeeld aan de postbode, je wil natuurlijk dat hij veilig de brieven kan brengen. Voor bedrijven, winkels en overheidsgebouwen geldt wel een verplichting tot het schoonmaken van de paden. 

Waar laat je het sneeuw?

Wanneer je sneeuw ruimt zul je snel merken dat het meer is dan je waarschijnlijk denkt. Maar waar laat je al dat sneeuw nou? Gelukkig mag je de sneeuw gewoon naar de stoep voor je huis verplaatsen. Let er daarbij wel goed op dat je dit aan de rand van de stoep doet. Hierdoor zullen voetgangers er geen hinder van onderzien. Je kan de sneeuw eventueel ook kwijt op een stuk gazon in de tuin. Het gazon zal niet beschadigen als je er wat extra sneeuw neer gooit. Je moet er alleen voor zorgen dat je het sneeuw goed verspreid over het gazon. 

Moet je planten sneeuwvrij maken?

Het kan wel eens voorkomen dat planten en struiken behoorlijk wat sneeuw opvangen. Met name degene de planten die wintergroen zijn (deze behouden hun bladeren in de winter). Door al het sneeuw op de bladeren kunnen de takken het erg zwaar krijgen en naar beneden gaan hangen. Wanneer het te zwaar wordt bestaat de kans dat de tak breekt. Om dit te voorkomen kun je de plant sneeuwvrij maken. Je doet dit simpelweg door even rustig aan de tak te schudden. 

Conclusie

Je weet nu hoe je sneeuw het beste kunt opruimen uit je tuin. Het is met name belangrijk goed gereedschap te gebruiken en op de juiste manier te werken. Wanneer je dit doet is het een fluitje van een cent. We hopen dat je ook wat hebt aan onze tips. Hoe dan ook, succes met het sneeuwvrij maken van je tuin!

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen