Welke tuinplanten zijn niet giftig voor katten?

8 april 2021
2 min leestijd

Veel katten zijn graag buiten. Grote kans dat ze een deel van de tijd buiten besteden in je tuin. Je wil natuurlijk dat je kat dan wel veilig is. We hebben daarom voor je uitgezocht welke tuinplanten niet giftig zijn voor katten.

Niet-giftige planten voor katten:

 • Kattenkruid
 • Afrikaanse Viooltjes
 • Bamboe
 • Rozen
 • Echeveria’s
 • Goudsbloem
 • Paardenstaart palm
 • Asters
 • Orchideeën
 • Kruidenplanten (Tijm, Munt, Rozemarijn, Basilicum, Kamille)
 • (Gewone) siergrassen
 • Camelia’s
 • Zonnebloemen
 • Snapdragon
 • Petunia’s
 • Kruipende Zinnia
 • Bergamotplant

Wanneer je verder leest geven we onze top 6 favoriete uit de bovenstaande lijst. Daarnaast geven we nog een aantal andere handige tips om je tuin veilig te maken voor je kat. Wist je bijvoorbeeld dat je kat niet tegen het slijm van slakken kan? En wist je dat je moet oppassen met bepaalde soorten mest? Lees snel verder als je hier meer over wil weten. 

Onze 5 favoriete veilige tuinplanten voor katten

Kattenkruid

Alleen om de naam al mag kattenkruid niet ontbreken in deze lijst. Kattenkruid is erg geschikt als borderplant en staat het liefst op een plek in de zon of in halfschaduw. Zorg er wel voor dat de plant in een bodem staat die goed doorlatend is. Net als bij lavendel heeft kattenkruid paarse bloemen, de bladeren zijn grijs/groen. Een groot voordeel van deze plant is dat die lang in bloei staat. Tussen juni en september kun je genieten van de mooie paarse bloemen. De plant is winterhard en wordt tussen de 40 en 50 cm hoog. 

Asters

Het mooie van asters is dat ze te verkrijgen zijn in veel verschillende kleuren. Een van onze favoriete is de herfstaster. Deze variant staat in bloei in de maanden september, oktober en november. Wanneer je wat kleur in de tuin wil als de dagen wat korter worden zit je met deze plant dus wel goed. Zet de plant het liefst op een plek waar die veel zon krijgt. Zorg tevens dat die in een normale tot vochtige bodem staat. Jaar in jaar uit kun je van asters genieten aangezien ze winterhard zijn. De plant wordt tussen de 20 en 30 cm hoog.

Kruidenplanten (Tijm, Munt, Rozemarijn, Basilicum, Kamille)

Wat ons betreft kunnen de kruidenplanten ook niet ontbreken in dit lijstje. De planten zijn namelijk stuk voor stuk multifunctioneel. Ze zijn mooi, je kunt ze eten, ruiken lekker en trekken de juiste insecten aan. Maar het allerbelangrijkste natuurlijk: ze zijn veilig voor je kat.

Petunia’s

Net als de asters zijn petunia’s te verkrijgen in veel verschillende kleuren. Denk bijvoorbeeld aan lila, paars, rood, roze, blauw en créme. De planten kun je het beste op een plek zetten waar de zon schijnt of waar halfschaduw is. Petunia’s hoeven niet specifiek in een bepaald soort grond te staan. Tussen mei en oktober staat de plant in bloei. Helaas is de plant niet winterhard wat inhoud dat je ze elk jaar moet opruimen en nieuwe moet plaatsen als ze zijn uitgebloeid. Petunia’s worden tussen de 20 en 40 cm hoog. 

Camelia’s

Heb je genoeg ruimte in de tuin dan kan wat ons betreft de camelia niet ontbreken. Deze sierheester doet het goed in de zon in combinatie met goede tuingrond die niet te nat is. In maart en april staat de camelia in bloei, er verschijnen dan prachtige, sierlijke roze bloemen. In de zomer is het verstandig om de plant te voorzien van wat extra voeding. Zorg er echter wel voor dat je veilige mest gebruikt. Sommige mest soorten zijn namelijk schadelijk voor katten. Hoe dat precies zit lees je hieronder.

Check check dubbel check

Wil je graag een plant die niet in deze lijst staat controleer dan altijd extra goed of de plant veilig is. Hieronder een aantal tips:

Zoek op het internet
Op internet is veel te vinden over welke planten wel en niet giftig zijn voor katten. Een site die wij is Medpets.nl, hier vind je een overzicht van tuinplanten die giftig zijn voor katten. 

Vraag het aan de specialist
Ga je naar een tuincentra dan kun je daar altijd navragen of de plant die jij mooi vindt veilig is voor je kat. Je kunt natuurlijk ook je dierenarts dezelfde vraag stellen.

Vraag het aan andere katteneigenaren
Je kent vast wel andere mensen die ook katten hebben. Ook bij hun kun je voor goed advies terecht. Zij hebben namelijk al eerder met deze vraag gezeten. 

Waar moet je nog meer op letten

Niet alleen planten kunnen een gevaar zijn voor je kat in de tuin. Er zijn nog een aantal andere belangrijke zaken waar je op moet letten. Welke dit zijn lees je hieronder:

Scherpe voorwerpen en tuingereedschap
Katten zijn net als honden erg nieuwsgierige dieren. Onbekende voorwerpen vinden ze interessant om te onderzoeken. Daarom is het belangrijk om je tuingereedschap op te ruimen. Met name gereedschap met scherpe randen kunnen gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een snoeischaar, heggenschaar, schep of schoffel. 

Mocht het een keer voorkomen dat je een pot laat vallen let dan goed op bij het opruimen van de scherven. Wanneer je deze vergeet op te ruimen kan je kat zich hier lelijk aan verwonden. 

Slakken
Zowel slakken met een huisje als naaktslakken zijn gevaarlijk voor je kat. Beide dragen namelijk parasieten bij zich die overgedragen kunnen worden door het slijm van de slakken. Wanneer dit het geval is kan je kat bijvoorbeeld ademhalingsproblemen krijgen of gaan hoesten. Wanneer dit het geval is kun je het beste meteen contact opnemen met de dierenarts. 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg daarom dat je kat regelmatig ontwormt wordt en behandeld wordt tegen parasieten. Meer info hierover kun je vragen bij de dierenarts. Heb je emmers of drinkbakken in de tuin controleer deze dan ook goed. Als hier een slak in is gevallen kan je kat deze per ongeluk binnen krijgen als die water wil drinken. 

Je denkt nu misschien om meteen aan de slag te gaan met slakkengif in de tuin. Pas hier echter heel goed mee op. Slakkengif is namelijk ook giftig voor je kat. Het slakkengif is ook giftig voor andere dieren zoals honden en knaagdieren. Wanneer je kat dit binnenkrijgt moet je meteen contact opnemen met de dierenarts. 

Wil je slakken bestrijden kies dan liever voor natuurlijke middelen. Zo zijn er slakkenvallen die je kunt plaatsen of kun je koffiedrap bij de potgrond doen. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde planten te plaatsen in je tuin waar de slakken graag bij uit de buurt blijven. Denk bijvoorbeeld aan salie, tijm, knoflook hysop of tomaat. Meer informatie hierover lees je in onze blog Slakken bestrijden in de tuin (9 handige tips).

Mest
Wanneer je jouw planten wil voorzien van mest is het zeer aan te raden om eerst goed de productomschrijving te lezen. Veel soorten mest die online en bij tuincentra te verkrijgen zijn kunnen schadelijke stoffen bevatten. Ben je niet helemaal zeker van je zaak vraag het dan aan de medewerkers uit het tuincentra of bel de online shop waar je de bestelling hebt gedaan. 

Compost
Er beland natuurlijk van alles op de compost hoop. Grote kans dat er etensresten tussen zitten die schadelijk zijn voor je kat. Pitten van steenvruchten van abrikozen om een voorbeeld te noemen. Zorg daarom dat de compost is afgebakend door een rek en een dakje. Op deze manier kan je kat er niet bij. 

Hoe zit het met honden?

Heb je naast een kat ook een hond en komt deze ook graag in de tuin? Dan wil je natuurlijk ook weten welke tuinplanten giftig zijn voor honden. In dit geval kun je onze blog welke tuinplanten zijn niet giftig voor honden lezen.

Conclusie

Je weet nu welke planten je veilig in de tuin kunt zetten als je een kat hebt. Echter weet je nu ook dat je met meer dingen rekening moet houden om de tuin veilig te houden voor je kat. Door met al deze facetten rekening te houden kan zowel jij als je kat genieten van de buitenlucht en de tuin.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen